Heilitis

0
293

Heilitis je naziv zapaljenje usana.Postoji više vrsta i to:
Alergenski heilitis, nastaje kao posledica kontaktne alergije na ruž za usne, pasta za prenje zuba, vodica za ispiranje usta, na materijale  koji se upotrebljavaju u kozmetici.Retko se javlja na odredjenu vrstu hrane. Usne su otečene svrbe, koža iznad njih je crvena.Lečenje se sastoji od otklanjanja uzroka koji je izazvao oboljenje.
Glandularni heilitis je zapaljenje sitnih pljuvačnih žlezda u usnama.Sitni crveni čvorići izdignuti iznad sluznice.Izvodni kanali žlezda su prošireni iz njih se pod pritiskom istiskuju sitne kapi pljuvačke.Lečenje uglavnom spontano prolazi, uz pojačanje raznih vitamina.
Infekcioni heilitis nastaje ako je sluznica usana oštećena, infekcijom streptokokama i stafilokokama.Usne su otečene, crvene, formiraju se  pustule (gnojnice).Kad prsnu na tim mestima se stvaraju kraste.Dosta su bolne ishrana je veoma problematična.
Keratozni heilitis obično zahvata samo donju usnu.Usna je otečena, suva i manje pokretljiva.Epitel usana se ljušti u obliku krpica.Na osušenim mestima javljaju se naprsline, koje pri pokretu usana krvare.Kad se eksudat sasuši formiraju se kraste.
Lečenje:Uvek zavisi od uzroka bolesti. Ako bolest izazivaju razne mikroorganizmi treba uraditi bris iz oštećene sluznice ili usne.Na osnovu antibiograma  treba odrediti terapiju.Ako je moguće spolja namazati  Pantenol mašću.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.