Pemfigus-Plikovnjača

0
428

Pemfigus je kožno oboljenje prepuno plikova, sa dugotrajnim razvojem. Postoji više vrsta:
Obična plikovnjača je vrlo retko oboljenje, koje se odlikuje velikim plikovima (mehurima ).Erozivni plikovi dugo traju i vrlo su bolni, a sporo zarastaju.
Lojna  plikovnjača se manifestuje prostranim plikovima, koji su s mesta na mesto isprekidani sitnim mehurićima, uglavnom nalaze se na srednjem delu grudnog koša, gde dolazi do većeg lučenja lojnih žlezda.Na licu se primećuju promene koje podsećaju na eritematozni lupus.Opšte stanje bolesnika je sačuvan.Primenjuje se kortikoterapija duže vreme.
Plikovnjača novorodjenčadi-Pemfigus neonatorum simplex,
Ova je benigna infekcija kože lako se širi javlja se oko desetak dana starosti.Izazivač je stafilokok.U kliničkoj slici dominiraju plikovi (bule) veličina zrna graška ili sočiva, ispunjeni bistrom seroznom tečnošću.Plikovi su lokalizovani po celom telu izuzev tabana i dlanova.Bule se javljaju u talasima, tako da se mogu videti stare i nove bule različitog oblika.Bolest obično traje 2-3 nedelje, prognoza je dobra uz odgovarajuću terapiju, kupanje bebe u vodi sa rastvorom hipermangana uz oprez ( 2-3 komadića hipermangana staviti u vodu u kojoj kupamo bebu,boja kupaće vode treba da je svetlo ružičasta).Davanje antibiotika per os u vidu kapima, po potrebi se primenjuje antibiotska krema lokalno.
Febrilna plikovnjača javlja se kod kožarskih radnika, na zdravoj koži se pojavljuju plikovi-mehurovi zahvaljujući antibioticima dobro se leči.
Lisnata plikovnjača manifestuje se ljuštenjem kože u velikim komadima. Mehur se ne može videti, pod pritiskom dolazi do prskanja pokožice.Daje se kortizonska terapija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.