Gingivitis -Zapaljenje desni

0
273

Gingivitis je zapaljenje desni, uglavnom izazvano lošom oralnom higijenom. Blaži oblik gingivitisa veoma je čest poremećaj prisutan kod otprilike 9 do 10 odraslih osoba. Zdrave desni su ružičaste ili smeđe boje i čvrste su. Kod gingivitisa desni postaju ljubičasto-crvene, natečene, meke i sjajne, koje pri pranju lako krvare. Ovo oboljenje je obično izazvano taloženjem zubnog plaka (naslage čestica hrane, pljuvačne sluzi i bakterija) na mestima gde se desni spajaju sa osnovom zuba.
Gingivitis se može pogoršati uzimanjem određenih lekova (imunosupresanti, fenitoin, neki od antihipertenzivnih lekova i lekova za kontracepciju). Trudnice su naročito podložne gingivitisu zbog drastičnih hormonskih promena.
ozosept Gingivitis može da nastupi naglo, što se obično javlja kod tinejdžera i mladih ljudi. Ovo oboljenje se ponekad razvije do hroničnog gingivitisa i izazvano je preteranim razmnožavanjem bakterija koje inače obitavaju u ustima ne škodeći zdravlju. Češće se javlja kod osoba koje su pod stresom ili su veoma iscrpljene.
Ako se gingivitis ne leči, desni se vremenom odvaja od zuba, stvarajući džepove između zuba i desni u kojima se može nataložiti još zubnog plaka. Bakterije u plaku mogu izazvati širenje upale, a vremenom može doći do razvoja hroničnog periodontitisa ili povlačenja desni. Kod težih slučajeva može doći do gubitka jednog ili više zuba.
Simptomi akutnog nekrotičnog ulceratoznog gingivitisa uključuju:
sjajne, crvene desni prekrivene sivim talogom
ulkuse na desnima (gnojna mesta)
krvarenje iz desni
neprijatan zadah i metalni ukus u ustima
bol u desnima
Takođe se može javiti temperatura i uvećanje limfnih žlezda na vratu.
Kako se leči?
Stomatolog će preduzeti sve potrebne mere – verovatno će prvo očistiti zube, kako bi uklonio plak i zubni kamenac; postupak uključuje korišćenje ultrazvučne brusilice za uklanjanje zubnog kamenca i poliranje zuba. Preporučljivo je ispiranje usta antiseptičkim sredstvima koja smanjuju nakupljanje zubnog plaka i ublažuju upalu desni (Ozosept).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.