Ihtioza-Ihtiosis

0
524

ihtiozaIhtioza je naziv za oštećenje potkožice, koja je suva i ljuskava, sem u velikim pregibima (prepone,pazušne jame).Dlanovi i tabani su takođe veoma suvi.Ihtioza može biti urođena ili
stečena.Urođena se javlja vrlo rano, može biti vrlo naglašena. Koža se peruta i suva  s brazdama koje se odvajaju slična krokodilskoj koži ili ribljoj koži otuda i naziv jer grčki ihtus znači riba.Kod deteta postoji tri tipa:
-banalna ihtioza, koja se uglavnom javlja oko 2-3 meseca, odlikuje se suvoćom kože, koja se ljušti ili u vidu praha ili u vidu malih ljuspi, retko u širokim pločama, (kao krokodilska koža), koja se odvaja ali se neprestano stvaraju.Bolest je benigna u pitanju je rani oblik kongenitalne ihtioze.
-prava kongenitalna ihtioza takozvana skvamozna ihtiozioformna eritrodermija, koja postoji od rođenja.Koža je difuzno crvena i ljušti se u širokim pločama, ne štedeći ni pregibne prevoje.
-fetalna ihtioza za naziv maligni difuzni keratom to je afekcija koja je uvek smrtonosna.Koža izgleda kao da je  obložena slojem glatkog i suvog parafina.postoji od rođenja daje novorođenčetu pergamentan izgled.
Lečenje
Opšte lečenje zahteva uzimanje vitamina A kao glavna terapija i pored još uzimanje multivitamine  a naročito B komplex vitamin.
Kožu treba negovati, lečenje može da bude uspešno.Potrebno je kupanje deteta u glicerinskoj vodi, zatim korišćenje raznih masnih kremova, hidratantne  supstance koje pomažu epitelizaciju kože.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.