Cefaleja-glavobolja

0
260

glavoboljaCafaleja je naziv tj. za bolove u glavi bilo koje vrste ili porekla.Cefaleje  mogu biti: difuzne ili lokalizovane, samo na jednoj strani, kao kod migrene.Mogu se javiti u naletima ili biti stalne, bez pojačavanja  u zanosima.Vreme njihovog pojavljivanja je različito.Mogu biti praćene vazomotornim poremećejima (crveno ili bledo lice).

Migrena

Medicinski definisana je kao lokalizovani bol na jednoj strani lobanje.Javlja se u nastupima s trajanjem od nekoliko sati do nekoliko dana. Smatra se da odgovara vazomotornom fenomenu na moždanim arterijama (vazokonstrikcija), koju smenjuje vazodilatacija.Kao uzrok migrene neka malformacija krvnih sudova  javlja se veoma izuzetno.Kod takvih bolesnika, uvek je nešto pozadi pogodan teren porodična migrena, astma, ekcem, hepato-vezikularna anamneza.Migreni su dosta bliske sa druge jednostavne cefaleje, praćene crvenilom kože, suzenjem i curenjem iz nosa, isto tako samo s jedne strane.

Ostale cefaleje

Često su difuzne i odrđenog su vremena pojavljivanja.Vezane su za mnogo uzroke:arterijska hipertenzija, intrakranijalna hipertenzija, tumor mozga, traumatizam lobanje, vratna artroza, napon vratnih mišića, sinusitis, glaukom, nekorigovan vid.

Lečenje

Najbolje lečenje cefaleje sastoji se uvek od lečenja uzroka.Međutim u većini slučajeva salicijski derivati (aspirin,acisal,)imaju značajno antalgično dejstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.