Morbili-male boginje

0
282

boginjeMale boginje su akutna infetivna bolest iz grupe osipnih groznica, prouzrokovana virusom.Bolest se prenosi direktno, kapljičnom infekcijom, jer se virus nalazi u nosno-ždrelnoj i bronhijalnoj sluzi obolelih osoba.Inkubacija traje oko 12 dana, bolest prelazi kroz 3 stadijuma.Kataralni, osipni, i stadijum rekonvalescencije.

Kataralni stadijum

Karakterističan jer je temperatura povećana, rapav promukli glas, suvi kašalj, malaksalost, konjuktivitis.Lice bolesnika  deluje uplakano, oči  i ždrelo crvene, u guši se pojavljuje enantem.
Nekad nervni poremećaj sa jakom uznemirenošću.U ovom stadijumu na sluzokoži obraza mogu da se pojave u visini kutnjaka sitne beličaste mrlje takozvane Koplikove mrlje.To omogućava da se dijagnoza rano postavi, pre izbijanja ospe.Pri kraju ovog stadijuma temperatura se spušta skoro na normalnu, da bi se u drugom stadijumu, izbijanjem ospe ponovo povećalo-bifazičan  tip temperature.

Osipni stadijum

Je karakterističan sa pogoršavanjem postojećih simptoma i izbijanjem mestimične ospe.Ospa najpre izbija iza ušiju, zahvata lice, kosmati deo glave,  po vratu, grudnom košu, rukama pa čak i dlanovima, na kraju zahvata i noge ne štedeći ni tabane.Izbijanje ospe traje oko 48 časova. Ospa je makulo-papuloznog tipa, koža je meka vlažna.Kada se ospa pojavi po celom telu, temperatura ubrzo pada na normalu, ako nema nekih komplikacija ili udruženih infekcija.Iščezavanje ospe nastaje primetno poboljšanje sa povlačenjem svih drugih simptoma.Iz dana u dan popušta kašalj, kijavica promuklost i bolesnik se oseća bolje.

Rekonvalescentni stadijum

Traje dosta dugo što zavisi od kliničke slike. Bolesnik se oporavlja, ima bolji apetit .

Komplikacije

Nastaju bilo dejstvom samog virusa, ili udruženim infekcijama.Bolest sam po sebi smanjuje otpornost organizma, zatim temperatura takođe iscrpi bolesnika.Među komplikacije ubrajaju se: plućne, laringitis, otitis media, stomatitis a od težih je komplikacija na centralnom nervnom sistemu.

Lečenje

Značajna je simptomatska terapija, lekovi za umirenje kašlja, razni vitamini, lečenje komplikacije na odgovarajući način.

Zaštita

Važnu ulogu igra zahvaljujući vakcinaciji ovo oboljenje izuzetno retko se javlja i to sporadično .Daje se kombinovana vakcina sa tri komponenta Morbili+Parotitis+Rubeola.
Vakcinacija može da se sprovodi već od devet meseci uzrasta ili godinu dana, do trinaest godina starosti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.