Koliko su mladi danas upoznati s opasnostima koje može prouzročiti HPV virus?

0
247

HPVDanašnjim mladima su internet informacije dostupne, tako da o posljedicama HPV infekcije znaju puno više nego što je struka znala prije 30-ak godina kada smo tek otkrili genom tog virusa i počeli ga proučavati. Tako danas zaista mnogo znamo o HPV infekciji koja je vrlo učestala, gotovo normalna infekcija spolno aktivnih ljudi. Znamo da većina njih spontano nestaje u razdoblju od 6-24 mjeseci, da ne izazivaju nikakve znakove bolesti i da samo jedan mali broj HPV-a, tzv. visokorizičnih ili onkogenih može razviti promjene koje se pak kroz dugi niz godina mogu razviti u rak, a najčešće je to rak vrata maternice.
Postoji li ikakav način zaštite od HPV infekcije prilikom spolnih odnosa?


Može se koristiti kondom ili femidon, barijerno stredstvo zaštite većine spolno prenosivih infekcija, međutim u slučaju HPV infekcije nije potpuno siguran obzirom da se HPV može naći na bilo kojem dijelu kože i sluznice spolnih organa žene i muškaraca. Jedan od preventivnih učinkovitih mjera zaštite od prvobitne infekcije je cijepljenje protiv iste prije izalganja istoj. Danas, imamo mogučnost cijepljenja protih HPV virusa i poglavito onih visokorizičnih koji uzrokuju rak vrata maternice.
Protiv ovoga virusa postoji cjepivo. Koliko je ono sigurno, provjereno, djelotvorno, ali i prihvaćeno kod mladih i njihovih roditelja?
Postoje dva cjepiva, tzv. dvo- i četvero-valentno. Oba cjepiva su vrlo sigurna; prošla su stroga dugogodišnja klinička ispitivanja na velikom broju ljudi i gotovo se u svim zemljama u svijetu primjenjuju pod budnim okriljem Svjetske zdravstvene organizacije. Osim toga, cjepiva su vrlo učinkovita u sprečavanju HPV infekcije onih tipova čije osnovne bjelačevine se nalaze u cjepivu. HPV tipovi 16 i 18 uzrokuju više od 70 posto slučajeva raka vrata maternice, dok tipovi HPV 6 i 11 uzrokuju više od 90 posto dobroćudnih genitalnih bradavica. Važno je znati da tipovi HPV 6 i 11 ne povećavaju rizik od razvoja raka vrata maternice.
Zašto, kada i tko bi se trebao cijepiti?
Cjepiva su prvobitno namijenjena spriječavanju raka vrata maternice koji je u svijetu treći po redu karcinoma kod žena nakon karcinoma dojke po broju slučajeva, a drugi po broju umrlih. Cjepiva su preventivna i najučinkovitija su u onih osoba koje nisu bile izložene infekciji, odnosno u mladih djevojaka prije početka spolnog života.
Što je s muškom populacijom, mogu li oni biti zaraženi humanim papiloma virusom i trebaju li se cijepiti?
Muškarci se mogu na svoju odgovornost cijepiti četverovalentnim cjepivom koji će ih svakako zaštititi od nastanka spolnih bradavica. Međutim, nije dokazano da će cijepljenje muškaraca smanjiti rizik razvoja raka vrata maternice kod njihovih partnerica. Ukratko, za sada financijski i medicinski nije opravdano da se cijepe muškarci.
Članica ste Europske udruge protiv raka vrata maternice (skraćeno ECCA) koja je osnovana 2003. godine.  Možete li nam opisati čime se udruga bavi i koja je njena zadaća?
Ciljevi i djelovanje ECCA-e je promicanje znanja temeljenim na znanstvenim dokazima o raku vrata maternice i njegovoj prevenciji i to
* široj javnosti putem Višejezični Internet portala www.ECCA.info, informativnih brošura i raznih kampanja, kao što je kampanja Bisera mudrosti
* ujedno stručnjacima kroz stručnu literaturu, znanstvena izvješća, organizacije kongresa i radionica na temu prevencije rakavrata maternice, jednu takvu smo imali 2007. u Cavtatu.
* želimo također sve te spoznaje približiti političarima i to također putem raznih izvješća i radnih sastanaka kao što je to sastanak na vrhu koji se održava 26. i 27. siječnja u Europskom Parlamentu u Bruxellesu.
Misija ECCA-e je pomoć u primjeni organiziranih programa prevencije raka vrata maternice u svim Europskim zemljama, a to uključuje i uvođenje novih tehnologija kao što su LBC ili tekućinska citologija, HPV testiranje i HPV cijepljenje.
I za kraj, imate li poruku za mlade djevojke i njihove roditelje?
Mladim djevojkama bi svakako poručila da se prvo dobro informiraju, a potom donose odluku o svom spolnom životu. Odgovorno spolno ponašanje, može uskratiti mnoge muke u kasnijem životu zrele žene. Svaka majka želi zaštititi svoju djecu od svakog zla koje im se može dogoditi u životu. Stoga cijepite svoje kćerke i naučite ih redovito ići liječniku ginekologu i to vlastitim primjerom. Nemojete pušiti, jer i pušenje povećava rizik od raka vrata maternice i svih drugih karcinoma.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.