Angiomatoze

0
451

Angiomatoze su retka oboljenja, naslednog porekla.Zajednička osobina im je postojanje rasejanih angioma koji su praćeni i drugim simptomima.Postoji  nekoliko vrsta:
*Hipel Lindauva bolest (Hippel Lindau) ispoljava se postojanjem angioma mrežnjače i ognjištima tumorskog bujanja u mozgu (angioretikularni), oko moždanih komora u moždanom stablu ili u kičmenoj moždini.Praćeno je cističnim anomalijama, tumorima ili hemangiomima u visceralnim organima.
*Sturge-Veber-Krabeova bolest (Sturge-Weber-Krabbe), ili moždana trigeminalna angiomatoza, podrazumeva se udruživanje hemangioma lica i mekih moždanica.
*Cerebro-retinalnu angiomatozu čine angiomi moždanog stabla ili malog mozga (teleangiektazična ataksija), i retinalne angiektazije mrežnjače.
*Rendu Oslerova bolest (Rendu-Osler) ili porodična hemoragična angiomatoza višestruke nasledne teleangiektazija,evolutivno oboljenje.Na početku bolesti se ispoljava ponavljanjem krvarenjem u sluznicama epistaksa, krvarenje desni zatim pojavom malih potkožnih ili submukoznih angioma naročito na glavi i vratu.Težina oboljenja se sastoji u rasejavanju teleangiektazija i dovedu do krvarenja kao i postojanja traheo-bronhijalnih, hepatičnih, želudačnih i drugih anomalija.
*Fabrijeva bolest (Fabry) ili difuzna angiokeratoza sastoji se od bradavičastih teleangiektazija na donjim delovima tela a nekad i na mrežnjači, može do potpunog oštećenja bubrega.
*Kapošijeva bolest (Kaposi) je stečena angiomatoza naročito obolevaju izraelci i egipćani.Karakteristika ove bolesti je da se ispod kože  stvaraju angiomatozni čvorići,  koji tokom više godina zahvataju čitavo telo.Pri tom se svaki razvija, nezavisno smežurava se  i ostavlja mali ožiljak. Slični vaskularni čvorovi se javljaju i na visceralnim organima što otežava tok bolesti.Prognoza ove bolesti je dosta teška.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.