Angiom

0
595

hemangiomaPojam angioma se odnosi na poremećaj tvorevine krvnih sudova, i nazivaju se hemangiomi, a tumori građeni od limfnih sudova su limfangiomi.Većina angioma su urođenog porekla.Postoji više vrsta angioma: 1) površni angiomi i 2)duboki angiomi.
Površni angiomi-tzv.zvezdasti hemangiom kože, poreklom su od crvenih tačaka okruženih proširenim arteriolama koje se šire u vidu zvezda najčešće na licu i nekad na šakama.Zatim hemangiomi kože nazvani zajedničkim imenom „mrlje od vina“, sastavljeni su od crvenkastih ili ljubičastih mrlja na bilo kom delu tela.Neki od njih isčezavaju u toku prvih meseci života, dok drugi trajno ostaju.Hemangiomi mogu da zahvate polovinu lica i da se udruže s promenama u krvnim sudovima mozga.
Tuberozni hemangiom, su proširenja krvnih sudova, nekada mogu dostići veličinu zrna graška, monstruoznog su izgleda i mogu da deformišu izgled lica.
Klipel-Trenoneov sindrom i Park Veberova bolest (hipertrofične hemangiektazija), ispoljava se uvećanjem zapremine i dužine udova, proširenjem površnih vena i pojavom angioma.Na krvnim sudovima postoje duboke promene arterijsko-venske aneurizme.
Prostrana odnosno difuzna trombopenična hemangiomatoza, redak ali je težak oblik obljenja.Javlja se kod odojčadi i njihova koža ima zabrinjavajući izgled uz pojavu difuznog hemoragičnog sindroma, zbog nedostatka trombocita.
Drugu veliku grupu čini duboki hemangiomi, mišićnih masa, koja je retka pojava izuzev na jeziku na podu usne duplje i u dušnom predelu.Može se reći da je u pitanju hemangiom krvnih i limfnih sudova.
Koštani hemangiom je redak a može se javiti na lobanji, ili na kičmenom stubu.To je benigni tumor, ali ukoliko je lokalizovan na kičmenom stubu može da dovede do razaranja pršljenastog tela i poremećaja statike.
Hemangiom jetre je urođeno oboljenje kao pojedinačni hemangiom,  pravi dobroćudni tumor, gde je tkivo jetre sačinjeno umnoženim kapilarima.
Torakalni angiom se nalazi uvek u sredogruđu-medijastiniumu, ne pokazuje simptome, otkriva se pri sistematskom RTG pregledu.
Angiomi mozga su urođene arteriovenske malformacije zahvataju vene ili arteriovenske moždane spojeve.Mogu se javiti u vidu raznih anatomskih oblika:kao mala sitna proširenja kapilara, ili kao prave arteriovenske komunikacije.Ovi angiomi mogu nastati od moždanih ili subarahnoidalnih krvarenja u mlađim godinama da bi kasnije javile praćena glavoboljama, napadima migrene, završnim znacima neurološkog deficita ili senzitivne vizuelne epilepsije izazivajući hemiplegiju.Potrebno je primena hirurško ili neurohirurško lečenje.
Postoje i angiomi kičmene moždine,relativno je retka pojava, nekad su udružena sa hemangiomom tela susednog pršljena.Tu je indukovano neurohirurško lečenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.