Upala sinusa-Sinuzitis

0
431

sinuzitisGlavobolje pretežno u predelu lica, gnojav sekreta iz nosa, otežano disanja kroz nos, povišena telesna temperature i malaksalost ukazuju na upalu sinusa, u narodu poznatiju kao sinuzitis. Ova upala je karakteristična za proleće.
– Sinusi su šupljine u kostima lica i prekriveni su iznutra sluznicom – kaže mr sci. dr Andrej Grubor, otorinolaringolog.
– Pošto je sluznica nosa preko ušća sinusa u kontinuitetu sa sluznicom sinusa, mnoga oboljenja sluznice nosa mogu da se prošire na sinuse. Upravo zbog toga upala sluznice nosa može da se završi kao sinuzitis ili kao još teže oboljenje – neka od komplikacija sinuzitisa – objašnjava dr Grubor.

Kako nastaje

Jedan od najčešćih uzroka upale sluznice sinusa je virusna kapljična infekcija sluznice nosa sa kasnijim širenjem u sinusne šupljine. Na ovakvu virusnu infekciju lako se može nadovezati bakterijska infekcija. Takođe, boravak u vlažnoj, hladnoj, vetrovitoj sredini bez odgovarajuće odeće, ili pak pad imuniteta i kupanje u zagađenoj vodi mogu doprineti pojavi upale nosa i sinusa. Osim toga i kvarni zubi mogu biti uzrok upale sinusa, kao i svi faktori koji sprečavaju drenažu sinusa poput: krive nosne pregrade, polipa, tumora itd. Pa prema tome, i upala sinusa može de bude akutna ukoliko je kratkotrajna ili hronična ukoliko je dugotrajna ili ukoliko se često ponavlja.

Dijagnoza

Običnim ORL pregledom se ne postiže direktni uvid u stanje sluznice sinusa, ali iz kliničke slike i anamnestičkih podataka, a pogotovo uz pomoć RTG snimka može se postaviti dijagnoza upale sluznice sinusa.

Lečenje

Lečenje se zasniva na uzimanju antibiotika koji pokrivaju najčešću bakterijsku floru gornjih disajnih puteva, primeni dekongestivnih kapi i analgetika.
Ukoliko ovakva vrsta terapije ne poboljša stanje pacijenta ni posle 10-14 dana, tada uz pomoć otorinolaringologa treba razmotriti i druge modalitete lečenja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.