Liječenje metaboličkoga sindroma primjenom karotidne angioplastike

0
179

angioplastikaLiječenje metaboličkoga sindroma primjenom karotidne angioplastike preporuča se u izmijenjenim smjernicama prevencije recidiva moždanog udara.

U priopćenju se ističe:

  • Poduzeti mjere izbjegavanja naknadnog moždanog udara koje uključuju liječenje metaboličkog sindroma primjenom karotidne angioplastike
  • Standardna antitrombocitna terapija lijekovima jednako je učinkovita, stoga se na temelju individualnih faktora rizika i drugih obilježja savjetuje prilagođen režim liječenja.

Liječenje metaboličkog sindroma podvrgavanjem karotidnoj angioplastici može spriječiti ponovnu pojavu moždanog udara odnosno tranzitornog ishemijskog napada (TIA), navodi se u izmijenjenim smjernicama American Heart Association/American Stroke Association. Posljednji put ažurirane 2006. godine, dogovorene smjernice za liječnike bit će objavljene u publikaciji Stroke: Journal of American Heart Association.

 

„Pacijenti koji su već doživjeli moždani udar ili TIA-u najizloženiji su riziku od pojave sljedećeg udara“, izjavila je dr. Karen Furie, MPH, pročelnica uređivačkog odbora i neurologinja za moždane udare. „Od posljednjeg ažuriranja, imali smo rezultate nekoliko studija koje ispituju različite intervencije. Kako bismo optimizirali prevenciju svakih nekoliko godina moramo određivati smjernice znanosti. „Gotovo četvrtina od 795.000 moždanih udara u Americi svake godine događa se nekome tko ga je dosad već imao.

Na ishemijski moždani udar otpada oko 87% svih moždanih udara, uzrokovanih nedostatkom krvi u mozgu, što rezultira smrću tkiva. TIA nastupa kada je začepljenje krvi u mozgu samo privremeno, te samim time ne dolazi do smrti tkiva.

Nove smjernice odnose se na nekoliko ključnih novosti u pogledu pacijenata koji su dosad doživjeli moždani udar ili TIA-u, uključujući:

  • Korist od praćenja metaboličkog sindroma nakon moždanog udara još uvijek nije prepoznata, no jednom dijagnosticirana, pacijente bi trebala uputiti na savjetovanje o promjeni načina života (uključujući prehranu, vježbanje i gubitak težine), te na liječenje elemenata metaboličkog sindroma koji su ujedno i faktori rizika moždanog udara, posebno se to odnosi na visok krvni tlak i visoki kolesterol.
  • Ako pacijent koji je preživio moždani udar ima teško začepljenje karotidne arterije, angioplastika i stenta mogu poslužiti kao alternativa operativnom zahvatu ako su on ili ona procijenjeni niskog rizika na komplikacije.
  • Izuzimanje pacijenata kod kojih su moždani udar odnosno TIA uzrokovani ugruškom iz srca, te onih pacijenata koji uzimaju antitrombocitne lijekove kako bi se spriječio drugi moždani udar, isključivo aspirin odnosno u kombinaciji s dipiridamolom ili klopidogrelom čini se razumnom opcijom. Dakle, pacijenti i liječnici moraju uzeti u obzir faktore rizika, trošak, toleranciju i druge elemente kako bi osmislili odgovarajuću terapiju.
  • Pacijenti koji su preživjeli moždani udar odnosno TIA-u, te su usto i dijabetičari trebali bi slijediti postojeće smjernice kontrole šećera u krvi.
  • Svi pacijenti s moždanim udarom odnosno TIA-om s začepljenjem karotidne arterije trebali bi težiti optimalnoj medikamentnoj terapiji kroz višeslojni pristup, uključujući antitrombocitne lijekove, terapiju statinima i promjene u načinu života radi izbjegavanja faktora rizika, kao što je reguliranje krvnog tlaka.
  • Ako su pacijenti s visokim rizikom od moždanog udara uslijed fibrilacije atrija (abnormalnog srčanog ritma) privremeno prestali uzimati antikoagulant varfarin, tada bi trebali početi uzimati heparin niske molekularne težine kao  prijelaznu terapiju radu smanjenja rizika od stvaranja krvnih ugrušaka.

Visoki krvni tlak najvažniji je faktor rizika za recidiv moždanog udara. Liječnici bi trebali surađivati s pacijentima na pronalasku najprimjerenije terapije lijekovima koja će odgovarati potrebama kontrole krvnog tlaka svake pojedine osobe, govori Furie, ravnateljica Massachusetts General Hospital Stroke Service i docentica na Harvard Medical School.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.