Angina

0
333

anginaAngina je akutno zapaljensko oboljenje sluznice ždrela, nekad se proširi na čitavo ždrelo (farings), najčešće je lokalizovano na krajnicima.Uzroci mogu biti različite prehlade, infekcije, herpesi, egzantemske bolesti itd.Ispoljava se bolovima pri gutanju.uzročne klice su nmogostruke:virusne,bakterijske, streptokokne (hemolitički streptokok).
Oblici mogu biti:
-crvena katarna angina,
-angina egzantemskih bolesti,
-streptokokna angina-akutnog reumatizma zglobova,
-bele angine sa eritemom,
-herpesna angina,
-ulcerozne angine,
-Digeova (Duguet) angina,
-angine kod krvnih bolesti,
-Ludvigova (Ludwig) angina.
Crvena-katarna angina izazivač virus gripa, nekad streptokok, pneumokok ili stafilokok.Ispoljava se temperaturom, glavoboljom i žestokom disfagijom (smetnje pri gutanju).Krajnici su crveni i hipertrofični, a na vratu limfni čvorovi otečeni (adenopatija).Obično traje par dana.Među moguće komplikacije spada otitis, što opravdava usmereno lečenje sa antibioticima, lokalno upotreba antiseptika.
Angine egzantemskih bolesti spada među crvenim anginama neke simptomatične za egzantemske bolesti u kojima predstavljaju enantem.Tako je angina značajan simptom kod skarlatine,morbila, rubeole.
Streptokokna angina, akutnog reumatizma zglobova je posebna vrsta bolesti.Nastupa nekoliko dana pre, nego što će se pojaviti zglobna ili srčana manifestacija.Dolazi do zapaljenja krajnika, povišena temperatura glavobolja i povraćanje i tek onda nastupi bol u zglobovima.
Bele angine sa eritemom i naslagama liče na crvene angine ali tu se na otečenim krajnicima pojavljuje naslaga poput bele-sive taloga, koja se može lako odstraniti.Ova angina je praćena temperaturom i bolovima.Adenopatija je znatna i primetna.Lečenje obuhvata pimenu antibiotika,antiseptika, i lokalno ispiranje.
Herpesna angina (herp angina), koja nastupa brutalno, sa drhtavicom, žestokom temperaturom i užasnim bolovima.Na sluznici faringsa se vide male beličaste mrlje okružene crvenilom.Lečenje obuhvata primenu jakih antibiotika, antipiretika, antiseptika i lokalno ispiranje.
Ulcerozna angina se ispoljava udruživanjem raznih virusa, bakterija, spiroheta u usnoj duplji.Stvaraju se ulceracije koja je najčešće jednostrana i praćena je čvorovima na vratu.Ova vrsta angina odlično reaguje na antibiotike.
Digeova angina se odlikuje ulceracijom jednog ili obe nepčanih lukova, nalazi se u toku oboljenja tifusa što potvrđuje dijagnozu.
Angine kod krvnih bolesti su česta pojava u toku benignih hemopatije ili agranulocitoze kao što je i kod malignih leukoze  i leukemije.
Ludvigova angina je u stvari više flegmona dna usne duplje,nego prava angina.Odlikuje se jakom deformacijom vrata, povišenom temperaturom i jakim bolovima.Zahteva primenu antibiotika u visokim dozama i jakih analgetika.
Lečenje i mere predostrožnosti
U toku svih akutnih angina mirovanjem se najbolje sprečavaju afekcija bubrega i zglobova.Treba da se izbegava prehlađivanje, boravak u često provetrenim sobama sa dosta kiseonika, ugodna temperatuta vazduha, obilno uzimanje tečnosti, bez soli ako se u mokraći pojavi belančevina.Strogo lečenje se sastoji  od uzimanja antibiotika, antiseptika, antipiretika i analgetika, zatim lokalno ispiranje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.