Alopecia areata

0
468
Alopecija areata je reverzibilni gubitak kose ili dlaka na ograničenom području (arealu).

alopecijaUzrok nastanka

Etiopatogeneza alopecije areate je složena, pa su i mišljenja o značenju različitih etioloških faktora različita. Dok neki autori kao uzrok navode hronične zapaljenske nadražaje, najčešće u predelu zuba, nosa, nazofarinksa ili paranazalnih sinusa, drugi uzrokom smatraju endokrine uticaje. Neki autori kao uzrok navode jake psihičke stresove. U 10-20% slučajeva postoji pozitivna familijarna anamneza.

Klinička slika

Alopecija areata nastaje naglo u obliku okruglih žarišta bez dlaka. Žarišta su različite veličine i lokalizacije. Obično su prva žarišta veličine prečnika 1 cm do veličine dlana. Kod žarišta u progresiji je pozitivan znak izvlačenja kose na ivici žarišta (kosa se bezbolno vadi na lagano povlačenje). Objektivnih promena u organizmu nema. Prva žarišta mogu ponovo da obrastu dlakama posle nekoliko meseci, ali se obično javljaju nova. Ukoliko promene konfluiranjem (spajanjem) zahvate ceo kapilicijum (kosmati deo glave) nastaje alopecia totalis, a ukoliko su zahvaćene i druge dlake na telu nastaje alopecia areata universalis. Uz alopeciju vrlo često se nalaze i promene na noktima u vidu udubljenja i longitudinalnih brazda. Bolest je dugotrajna, karakteriše se recidivima. U centru žarišta ponovo počinju da rastu dlake koje su tanje i svetlije, a vremenom potamne. U ređim slučajevima kosa nikada ne poraste.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, dermatološkog pregleda, trihograma i histološkog nalaza.

Lečenje

Terapija ima za cilj da pojača vaskularizaciju folikula dlaka. Primenjuju se kortikosteroidne masti pod okluzivnim zavojem. Ukoliko ovo ne da rezultate kortikosteroidi se primenjuju intralezionalno. Rast kose se može očekivati za 6 – 7 nedelja. Ukoliko nema rezultata indikovana je sistemska primena kortikosteroida. Mogu se primenjivati i krioterapija, obasjavanje UV zracima, vazodilatatori, vitamini grupe B.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.