Oboljenja nokta

0
257

Promene na noktima nisu nikada patognomične i u vezi specifičnog sistemnog ili kutanog oboljenja. Sve manifestacije na noktu koje mogu biti u vezi sistemnih poremećaja mogu postojati i bez prisustva sistemnog oboljenja.

Distrofije nokta nemaju veze sa poremećenom tireoidnom funkcijom, hipovitaminozom, poremećajem u ishrani, ili generalizovanim alergičnim reakcijama.

Klasifikacija

Poremećaji na noktu mogu se klasifikovati kao (1) lokalni; (2) kongenitalni ili genetski, i (3) ili oni koji su udruženi sa sistemnim ili generalizovanim oboljenjem kože.

A. Lokalni poremećaji nokta:

1. Onycholysis (distalno odvajanje nokta, obično od prsta) nastaje usled preteranogizlaganja vodi, sapunu, deterdžentima, alkalijama, i industrijski keratolitičkim agensima. Smatra se da izvesnu ulogu igra hipotireoidizam.
2. Distorzija nokta se javlja kao rezultat hronične inflamacije matriksa nokta.nevusi,
3. Promene u boji se sreću kod infekcije.
4. Kanale i druge promene stvaraju bradavice, nevusi, i druge izrasline na matriksunokta.
5. Alergične reakcije koje zahvate nokatili matiiks dovode do hemoragičnih prugana noktu, nagomilavanja keratina ispod slobodne ivice nokta i velikog bola u samomnoktu.

B. Kongenitalni i genetski poremećaji nokta:

1. Kao rezultat genetskog ili traumatskog defekta javljaju se longitudinalne pojedinačne brazde na matriksu nokta.
2. Atrofija nokta može da bude kongenitalna.
3. Kongenitalnog porekla su i hipokratski nokti.

C. Promene na noktu udružene su sa sistemnim ili generalizovanim oboljenjima kože:

1. Poprečne brazde prate bilo kojeozbiljno sistemno oboljenje.
2. Atrofija noktiju nastaje od traume,vaskularnog ili nekog neurološkog oboljenja.
3. Hipokratski nokti su samo povremenouzrok produžene anoksemije nastalom zbogkardiopulmonalnih obol j enj a.
4. Kod bolesnika koji imaju anemiju često se vide nokti u obliku kašike.
5. Kod psoriaze se nokti krnje.
6. Promene na noktima se viđaju kod alopecie areate, lichem planusa, i keratosisfollicularisa.

Diferencijalna dijagnoza

Važno je odrediti kongenitalne i genetske poremećaje od onih uzrokovanih traumom i promenom okolnih delova. Teško je razlikovati promene na noktima nastale dermatofitskom gljivičnom infekcijom, od onvchie izazvane infekcijom candide. Direktno mikroskopsko ispitivanje uzorka, prečišćenog 10% kalium hidroksida, ili kulturom Sabouraudovog mediuma ima dijagnostičku važnost.
Komplikacije

Sekundarna bakterijska infekcija se povremeno javlja u onihodistrofija, a praćena je bolom, nesposobnošću, a moguće su i ozbiljnije posledice ako je zahvaćena cirkulacija ili nervni sistem. Nokti na prstima nogu nekada urastaju u tkivo pa se bakterijska infekcija komplikuje, a povremeno se stvara i granulaciono tkivo. Ovim stanjima doprinosi i neudobna obuća. Javlja se i cellulitis.

Lečenje i prognoza

Lečenje se obično sastoji u brižljivom debridmanu i manikira, a pre svega u smanjenom izlaganju iritirajućim sredstvima (sapuni, deterdženti, alkalije, solvensi itd.). Antifuingalne mere se primenjuju u slučaju onychomycose i onvchie izazvane candidom. A mere protiv bakterijske infekcije se preduzimaju kada je u pitanju komplikacija izazvana bakterijama. Kada su promene na noktu udružene sa specifičnim oboljenjima, kao na primer: psoriasa ili lichen planus, moraju se preduzeti odgovarajuće mere. Obično se ne mogu popraviti kongenitalni ili genetski poremećaji na noktu. Longitudinalne brazde nastale usled privremenog oštećenja matriksa, kao na primer: bradavice, sinovijalne ciste i dr. lece se uklanjanjem nastale promene.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.