Bol

0
247

U medicini,pre svega bol je simptom.Ponekad je koristan, jer omogućuje otkrivanje bolesti koja ga izaziva, ali je sam po sebi mučan pa i štetan te zahteva, bez obzira na uzrok lečenje koji će ga suzbiti.Bol može da peče, bode, probada, oštar, burgija, kuca, steže, ili da se javlja u sledećim oblicima.Grčevi, osećaji drobljenja, trajan bol, bol u napadima, u dubini, opšti ili lokalizovani, sa šrenjem ili bez njega.Bol je za nervni sistem informacija koja ukazuje na postojanje poremećaja funkcionog ili organskog, jednog dela organizma. Na taj način  on za organizam način ispoljavanja čije značenje zavisi istovremeno i od prirode oštećenja, koje ga izaziva i od mesta pojavljivanja.Tako na primer bol u trbuhu može biti izazvan oboljenjem trbušnih organa, oštećenjem perifernog živaca, kičmene moždine, mozga pa i psihičkog porekla, kao što je slučaj kod hipohondrija.

Akutan bol

Kaže se za nagao, oštar i lokalizovan bol, koji ne traje dugo a javlja se u nastupima kod hroničnih bolesnika.Akutna bolest ima jasan početak koji se lako može ustanoviti na osnovu iskaza bolesnika.Njen razvoj je nagao i kratkotrajan, jer brzo dostiže vrhunac-Acme.Različitog je trajanja zavisi od primenjenog lečenja.Akutni nastup bolesti može dobiti hroničan tok.

Bol u leđima

Posebno bol u predelu kičmenog  stuba, može biti izazvan raznim uzrocima: artrozom kičmenih pršenova, kifoza, skolioza, itd.Lečenje zavisi od uzroka.

Pojasni bol

Osećaj jačeg ili slabijeg bola, koji se uglavnom javlja u horizontalnom pojasu.Bol iza grudne kosti u oboljenju venačnih srčanih, sudova, podrebarni pojasni bol.
Zatim par reči o raznim bolovima, koji mogu da budu vrlo neprijatni kao što je od čestih bolova glavobolja, zubobolja, bol u ušima, bol nakon udarca, bol usled opekotina, bol kod raznih posekotina, bol kod fraktura raznih organa.

Lečenje bola

Nezavisno od etiološkog lečenja, bol se može otkloniti lekovima takozvanim analgeticima.Lokalni anestetici takođe imaju supresivno dejstvo na bol, za vreme svog delovanja.Važno je napomenuti lobotomiju (neurohirurški zahvat,kojim se prekidaju nervna vlakna za neki moždani ražanj), i lobektomiju (odstranjivanje jednog režnja  može se vršiti na raznim organima).Ove metode ne otklanjaju bol, ali čini da operisana osoba postane indiferentna na bol, koji još uvek postoji ali više ne izaziva nelagodnost.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.