Adenopatija

0
496

Adenopatija je termin koji označava patološko uvećanje volumena limfnih žlezda bez obzira na poreklo zapaljenje ili tumor.Koristi se još i naziv Adenija.
Razlikujemo površinsku adenopatiju pristupačne prilikom pregleda i duboke adenopatije praćene znacima pritiska na susedne organe.Adenopatije možemo podeliti na:kancerozne, infektivne,traheo-bronhijalne adenopatije, poliadenopatije itd.

Kancerozne adenopatije

Odlikuju se čvrstim bezbolnim uvećanim ganglionima u blizini limfne drenaže obolelog organa.

Infektivne adenopatije

Karakteristične su za povećanja limfnih žlezda,nekad se lako otkriva posekotina na prstu u vezi s potpazušnom žlezdom.Nekad se vrlo teško otkriva jer “ ulazna vrata“ može se poslužiti  već zarasloj ogrebotini.Posmatrano uopšte ove žlezde su bolne na dodir.
Povećanje žlezda kod mnogobrojnih infektivnih bolesti se zapaža kod rubeola, infektivne mononuleoze.

Poliadenopatija

Je mnogostruka, koja zahvata jedan ili više predela limfnih žlezda.Učestale su kod dece, često su formirane od malih žljezda rasejanih po vratu, pod pazuhom ili preponima.Ako nisu u vezi s nekim infektivnim oboljenjem mogu da znači bolest ili oboljenje celog limfatičnog sistema kao što je limfoidna leukemija, akutna leukemija, maligna retikuloza, maligna limfogranulomatoza ( Hodgkinov bolest).

Traheo-Bronhijalna adenopatija

Sam naziv govori o povećanju limfnih žlezda u blizini traheje i bronha.Obično su latentne,otkrivaju se radiografijom ili tomografijom pluća.Uzroci mogu biti višestruki:
-primarna tuberkulozna infekcija kod dece  i mlađih osoba
-izvesne bronhijalne lezije
-Hodgkinova bolest u svim uzrastima predstavlja čest uzrok.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.