Povraćanje

0
817

Povraćanje se javlja utoliko češće što je dete mlađe.Može se reći da kod novorođenčeta i mlađeg odojčeta postoji fiziološka sklonost povraćanju.Stoga je povraćanje u izvesnim slučajevima sasvim bezazleno, a ponekad je dragocen simptom za otkrivanje izvesnih bolesti.Može da bude čak i glavni simptom npr. kod hipertrofične stenoze pilorusa tako da se čitavo  lečenje svodi na njegovo suzbijanje.Najvažniji uzroci povraćanja su kod dece:
*kod odojčeta nastaje vrlo često u vezi s uzimanjem hrane-dojenjem, gutanje vazduha, nespretno postupanje posle podoja naglo  premeštanje odojčeta prepovijanje, prehranjivanje, podhranjivanje, hranjenje  silom.
*neuropatska dijateza.
*u početku akutnih infekcija: gripp, nazeb, zapaljenje ždrela, zapaljenje uha itd…
*kod oboljenja organa za varenje prolivi, stenoza pilorusa, ileus, zapaljenje  slepog creva, razna trovanja itd.
*kod oboljenja mozga, moždanice i drugo.

Način povraćanja

Obično bljuckanje se viđa kod svakog i najzdravijeg odojčeta.Odigrava se nekad ređe a nekad češće, ali uvek u sasvim malim količinama.Povraćeni sadržaj sklizne preko jednog ugla usta i izlije se neposredno kraj glave odojčeta.Napredovanje deteta nije oštećeno, ovo povraćanje može da se shvati kao fiziološka pojava.Povraćanje većih količina hrane naročito ako je  često treba pomisliti da je tu reč o nečem ozbiljnijem.Treba obratiti pažnju da li je  povraćeni sadržaj izbačen velikim snagom pod pritiskom u vidu luka, spastično povraćanje, ili je obilno povraćanje.Kod izvesnih odojčadi-neuropatske  javlja se naročito povraćanje tzv.preživanje-ruminacija.Izvesno vreme prođe od uzimanja obroka i dete guranjem ruke u usta izazove povraćanje.Takav postupak može da se ponavlja više puta u toku dana i kao posledica gubitak izvesne količine hrane i slabo napredovanje odojčeta.Ruminacija se može sprečiti na više načina: dete treba držati pod prismotrom, ili namestiti  da leži potrbuške.Posle obroka skrenuti pažnju sa raznim pričama čitajući bajke.

Izgled povraćenog sadržaja

Ima veliki značaj ako sadržaj dolazi iz želudca, miriše na kiselinu, ili mleko koje je bilo u želudcu zgrušano je.
*boja povraćenog sadržaja zavisi od vrste hrane.
*povraćeni žuč se poznaje po žutoj-zelenoj boji povraćenog sadržaja.
*povraćanje krvi-hematemeza se javlja  u raznim slučajevima. Krv može da potiče od krvarenja iz želudca ili je sekundarno dospela u želudac gutanjem  i to kravarenje iz nosa, ždrela, zuba.Krv koja potiče iz želudca tamnocrvene  boje skoro crno, kao talog crne kafe.Krv može da potiče iz pluća tada je svetlocrvene boje i panušava.
Povraćanje slolice se viđa u slučaju ileusa. U svim nabrojanim slučajevima treba se obratiti detaljnoj ispitivanju odnosn na hospitalno lečenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.