Uveitis

0
354

Što je uveitis?

uveitisUveitis je upala oka koja zahvaća jedan ili više od tri dijela od kojih se sastoji, srednja očna ovojnica – uvea.
Oko možemo zamisliti kao kuglu građenu od tri sloja: vanjski sloj je bjeloočnica s rožnicom, unutarnji sloj je mrežnica, a između se nalazi uvea. Uvea se sastoji od tri dijela:
– šarenica (obojeni dio oka)
– cilijarno ili zrakasto tijelo (odgovorno je za stvaranje očne vodice i akomodaciju oka)
– žilnica Dio srednje očne ovojnice u području vidnog dijela mrežnice. (tkivo s mnogo krvnih žila, nalazi se ispod mrežnice, ima hranidbenu ulogu)
Uvea hrani oko preko krvnih žila i stoga njena bolest dovodi u pitanje ishranu cijelog oka. UveitisUpala srednje očne ovojnice. može ugroziti život i ozbiljnije od većine drugih bolesti oka. Problemi povezani s uveitisom općenito su podcijenjeni, kako u općoj populaciji, tako i od oftalmologa, liječnika za oči. Vrlo malo ljudi zna da je uveitis Upala srednje očne ovojnice. treći vodeći uzrok sljepoće.
Autoimuni uveitisUpala srednje očne ovojnice. je najčešći. UveitisUpala srednje očne ovojnice. ima sklonost ponovnom javljanju.

Uzroci

Otprilike 60 različitih uzroka može biti odgovorno za nastanak uveitisa i zbog toga je “detektivski rad“ na otkrivanju uzroka uveitisa kod svakog bolesnika naporan i skup proces. Taj detektivski posao više sliči na dijagnostički postupak Pokusno davanje antiepileptika osobi u koje nije moguće sa sigurnošću ustanoviti ima li ili nema epilepsiju. u internoj medicini nego u oftalmologiji. Baš zbog toga vrlo malo oftalmologa je specijalizirano za uveitisUpala srednje očne ovojnice.. Osim toga, liječenje nekih oblika uveitisa zahtijeva sistemsku terapiju (nesteroidni antiupalni lijekovi, steroidi i/ili imunomodulatori, kemoterapija) što također odbija mnoge oftalmologe od ovog područja.

Prema uzrocima uveitisUpala srednje očne ovojnice. se dijeli na slijedeće grupe:

1. infektivni
– bakterijski (tuberkuloza, sifilisSeksualno prenosiva bolest uzrokovana spirochete Treponema pallidum., lepra(guba) kronična zarazna bolestBolest koja se prenosi od jedne osobe prema drugoj. koja napada kožu, tijelo i živce, očituje se čvorićima, čirevima, ljuskanjem kože, deformitetima i na kraju gubitkom osjetila. Također se naziva Hansenova bolest., boreliozaInfekcija bakterijom koja obuhvaća organizme koji uzrokuju groznicu i Lymeovu bolest., …)
– virusni (varicella virusUzročnik zarazne bolesti, manji od bakterije, može se razmnožavati samo u živim stanicama., herpesGrupa virusa, najznačajniji su predstavnici herpes simplex koji obično uzrokuje promjene na koži i sluznicama (nos, usnice) poput mjehurića te herpes zosterVirusna infekcija određenih osjetilnih živaca što uzrokuje bol i mjehuriće na koži cijelom dužinom zaraženog živca. koji uzrokuje bolnu upalu živca te također mjehuričast kožni osip u području gdje prolazi živac; m simplex virusUzročnik zarazne bolesti, manji od bakterije, može se razmnožavati samo u živim stanicama., HIV, citomegalovirusVirusUzročnik zarazne bolesti, manji od bakterije, može se razmnožavati samo u živim stanicama. koji zarazi stanice i uzrok je da se one povećaju. U novorođenčadi zaraženoj virusom razvijaju se mentalni i senzorni poremećaji., …)
– gljive (kandidijaza, aspergiloza, histoplazmoza)
– protozoi (toksoplazmoza)
– paraziti (toksokaroza, cisticerkoza)

2. Neinfektivni uveitisUpala srednje očne ovojnice. uslijed pridružene sustavne bolesti
– ankilozantni spondilitis
– Reiterov sindrom
– psorijatični artritis
– juvenilni kronični artritis
– Behcetova bolest
– Sarkoidoza
– Vogt-Koyanogi-Haradin sindrom

3. Specifični idiopatskiBez poznatog razloga. (nepoznata uzroka) entiteti
– Fuchsov uveitisUpala srednje očne ovojnice., pars planitis
– idiopatskiBez poznatog razloga. vaskulitisUpala krvne žile., vitritis
– simpatička oftalmija

4. Nespecifični entiteti nepoznata uzroka – uveitisi koji se ne mogu ubrojiti u prve tri skupine

Podjela

Osim prema uzrocima, uveitisUpala srednje očne ovojnice. se može podijeliti po:
– anatomskom smještaju: prednji (anterior), srednji (intermedijalni), stražnji (posterior), potpuni (panuveitis), periferniUz ili blizu površine tijela. Smješten dalje od središta strukture. (pars planitis)
– kliničkom tijeku (trajanju): akutni, subakutni i kronični
– patološko-histološkom nalazu: granulomatozni i negranulomatozni

Nasljednost uveitisa

UveitisUpala srednje očne ovojnice. nije nasljedna bolest, dakle ne javlja se tipično u nekim obiteljima. Međutim, neke osobe imaju povišenu sklonost za razvoj uveitisa zbog gena koje nose. Određeni tipovi uveitisa povezani su s genima kao HLA B27 i HLA A29.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.