Akutni Cistitis

0
322

Akutni nekomplicirani cistitis jedna je od najčešćih bakterijskih infekcija žena. U bolesnica s akutnim nekomopliciranim cistitisom preporuča se trodnevna terapija. Sedmodnevna terapija preporučuje se u trudnica, u žena koje primjenjuju kontracepcijska sredstva, u osoba starijih od 65 godina, osoba s recidivirajućim infekcijama, ako simptomi traju dulje od 7 dana, u žena s nalazom bakterija potencijalnih uzročnika infekcija mokraćnog sustava u rodnici i u liječenju akutnog cistitisa muškarca.

 

Definicija
Da bi bolesnica ušla u skupinu žena s rekurentnim cistitisom, mora ga imati najmanje dva puta u posljednjih 6 mjeseci ili najmanje 3 puta u posljednjih godinu dana.
Sindrom cistitisa očituje se naglim početkom, dizurijom, polakizurijom, urgencijom mokrenja, inkontinencijom i suprapubičnom osjetljivošću. Najmanje trećina bolesnica sa simptomima akutnog nekompliciranog cistitisa, a bez izraženih simptoma afekcije gornjeg mokraćnog sustava, ima supklinički zahvaćen i bubreg.
Akutni nekomplicirani cistitis jedna je od najčešćih bakterijskih bolesti žena, a javlja se u 25-35 % žena u dobi između 20-40 godina. Da bi bolesnica ušla u skupinu žena s rekurentnim cistitisom, mora ga imati najmanje dva puta u posljednjih 6 mjeseci ili najmanje 3 puta u posljednjih godinu dana. Oko 20 % mladih žena s inicijalnom epizodom cistitisa dobiva recidivirajuće infekcije. U oko 80-90 % žena s akutnim nekompliciranim recidivirajućim cistitisom radi se o reinfekcijama.


U tih se žena vrlo često iz obriska rodnice izoliraju bakterije koje su uzročnici infekcija mokraćnog sustava (UTI). U žena s akutnim cistitisom vjerojatnost postojanja okultne renalne infekcije veća je ako simptomi traju 7 dana ili duže, ako postoji podatak o nedavnoj UTI i u žena nižeg socijalno-ekonomskog statusa.
Etiologija
Najčešći uzročnici akutnog nekompliciranog cistitisa u žena su Escherichia coli, Enterococcus, Staphylococcus saprophyticus, Klebsiella, Proteus mirabilis, Streptococcus agalactiae i dr.
Staphylococcus saprophyticus uzrokuje cistitise u mladih, spolno aktivnih žena.
Rizični faktor za razvoj infekcije mokraćnog trakta u žena su česti spolni odnosi, primjena raznih lokalnih ili hormonskih kontracepcijskih sredstava, odgađanje mokrenja nakon spolnog odnosa i prethodne rekurentne infekcije.
Dijagnoza
Klinički simptomi (nagli početak, dizurija, polakizurija, urgencija mokrenja, inkontinencija i suprapubična osjetljivost) i leukociturija (pozitivan test leukocitne esteraze ili nalaz više od 5 leukocita u svakom vidnom polju sedimenta urina dobivenog centrifugiranjem na 2000 okretaja tijekom 5 minuta i gledanjem pod velikim povećanjem) dovoljan su kriterij za dijagnozu akutnog nekompliciranog cistitisa. U tih bolesnica prije počinjanja antimikrobne terapije i tijekom razdoblja kontrole, urinokultura nije striktno indicirana.
Empirijsko antimikrobno liječenje
U akutnom nekomopliciranom cistisu preporuča se trodnevna terapija koje je učinkovitija od jednokratne i jednodnevne, a ima manje potencijalnih nuspojava od sedmodnevne terapije (kolpitis uzrokovan kandidom, alergijske reakcije).
Antimikrobno liječenje akutnog cistitisa provodi se jedan, tri ili sedam dana.
Nedostatak jednokratne i jednodnevne terapije akutnog nekompliciranog cistitisa je što ne djeluje na okultne infekcije bubrega i što ne postiže dovoljne koncentracije u rodnici.
U bolesnica s akutnim nekomopliciranim cistitisom preporuča se trodnevna terapija koje je učinkovitija od jednokratne i jednodnevne, a ima manje potencijalnih nuspojava od sedmodnevne terapije (kolpitis uzrokovan kandidom, alergijske reakcije). Međutim, ako postoje pokazatelji komplikacija, terapiju treba provoditi 7 dana. Sedmodnevna terapija preporučuje se u trudnica, u žena koje primjenjuju kontracepcijska sredstva, u osoba starijih od 65 godina, osoba s recidivirajućim infekcijama, ako simptomi traju dulje od 7 dana, u žena s nalazom bakterija potencijalnih uzročnika UTI u rodnici i u liječenju akutnog cistitisa muškarca.
Za jednokratnu i jednodnevnu terapiju pogodni su samo kotrimoksazol i fluorokinoloni, dok beta-laktamski antibiotici imaju u ovom režimu prenizak postotak izlječenja i pogodni su samo za trodnevnu i višednevnu terapiju. Za trodnevnu terapiju akutnog nekompliciranog cistitisa žena, primarno se preporučuju cefalosporini prve i druge generacije fluorokinoloni i kotrimoksazol, te kao drugi izbor amoksicilin. Ako akutni nekomplicirani cistitis želimo liječiti nitrofurantoinom, tada se bez obzira na eventualne komplikacije preporuča sedmodnevna terapija. Za sada nema dovoljno podataka o učinkovitosti jednodnevne i trodnevne primjene cefalosporina treće generacije te koamoksiklava.
Ove preporuke za empirijsku antimikrobnu terapiju akutnog cistitisa date su prema rezultatima istraživanja rezistencije bakterija na antibiotike u Republici Hrvatskoj što ih provodi Odbor za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike osnovan 1996. godine pri Akademiji medicinskih znanosti Hrvatske i prema rezultatima vlastitih istraživanja. Redoslijed preporučenih antibiotika razlikuje se stoga od redoslijeda antibiotika u našim prethodnim preporukama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.