Mononukleoza

0
264

mononukleozaMononukleoza je akutna, infektivna bolest uzrokovana Epstein-Barr virusom (EBV), koji pripada herpes virusima, te najčešće zahvaća limfna tkiva i jetru. Rezervoar infekcije je čovjek, a bolest je raširena po cijelom svijetu. Mononukleoza se naziva i „bolest poljupca“, jer se prenosi putem sline, a najčešće pogađa osobe od 15 do 25 godina starosti i to podjednako oba spola.
OČITOVANJE
Period inkubacije može trajati od 5 pa do čak 45 dana, ovisno o slučaju. Nakon tog perioda javljaju se prvi simptomi bolesti u obliku pospanosti, umora, glavobolje i blažeg porasta tjelesne temperature. Kako bolest napreduje tako se i simptomi mijenjaju pa dolazi do pojave vrućice, otežanog gutanja, bolova u vratu, povraćanja, tremora i povećanja limfnih čvorova vrata. Kod većine pacijenata dolazi i do splenomegalije (povećanje slezene), što uzrokuje bol u lijevom boku, a također dolazi i do povećanja jetre. Često se uz vrućicu uočava i pojava angine.
DIJAGNOZA
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze pacijenta, kliničke slike i laboratorijskih pretraga krvi. Pretrage u slučaju mononukleoze ukazuju na leukocitozu s pojavom atipičnih limfocita. Limfomonocitoza je iznad 50%, s najmanje 10% stanica mononukleoze u cirkulaciji. Drugi bitan pokazatelj je serološki nalaz pozitivne reakcije, koji ukazuje na prisutnost protutijela protiv eritrocita ovna. Za dijagnosticiranje bolesti se koriste i ELISA testovi i PCR metoda. 
LIJEČENJE
Liječenje i terapija se provode prije svega dijetetsko-higijenskim režimom, uz upotrebu analgetika i antipiretika. U slučajevima prisutnosti bakterijske infekcije, pacijentima se daju i antibiotici, a kortikosteroidi se primjenjuju samo u težim slučajevima mononukleoze.
U većini slučajeva već nakon 7-10 dana od početka terapije vrućica i angina nestaju, dok do potpunog ozdravljenja i odsustva limfomonocitoze i negativnosti serološkog nalaza može proći i do nekoliko mjeseci.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.