Citomegalovirusna Infekcija Novorođenčeta

0
241

Uvod

Citomegalovirusna infekcija je virusna bolest koja u novorođenčeta može uzrokovati oštećenje mozga ili smrt.

citomegalovirusnaCitomegalovirus se može steći prije ili u bilo kojoj dobi nakon rođenja. Jedno od 50-500 novorođenčadi zarazi se prije rođenja. Smatra se da citomegalovirus od majke prelazi kroz posteljicu na dijete. Ako se majka zarazi u prvoj polovici trudnoće infekcija djeteta bit će ozbiljnija.

Po porodu, novorođenče se može zaraziti cito-megalovirusom zaraženim majčinim mlijekom ili krvlju ako je primilo transfuziju. Većina donošene novorođenčadi čije majke nose virus ne pokazuju simptome bolesti, a novorođenčad na prsima zaštićena su antitijelima koja se nalaze u majčinu mlijeku. Nedonoščad koja se nisu hranila majčinim mlijekom, a zaraze se transfuzijom krvi mogu se ozbiljno razboljeti jer nemaju antitijela protiv citomegalovirusa.

Simptomi i dijagnoza

Oko 10% novorođenčadi sa citomegalovirusnom infekcijom pokazuju simptome bolesti na rođenju; to su niska porođajna težina, mala glava, žutica, sitne modrice po tijelu, povećana jetra i slezena, nakupine kalcija u mozgu i upala unutrašnjosti oka. Do 30% te djece umire.

Više od 90% preživjelih i 10% onih bez simptoma bolesti pri rođenju kasnije ima posljedice na nervima i mozgu koje se očituju kao gluhoća, umna zaostalost i oštećenje vida. Novorođenče zaraženo virusom nakon poroda može imati pneumoniju, upalu i povećanje jetre te povećanje slezene.

Citomegalovirusna infekcija može se dokazati u majke testom sa specifičnim antitijelima. Mnoge žene koje su se zarazile citomegalovirusom tokom trudnoće nemaju simptoma bolesti, a u nekih se javi bolest slična infektivnoj mononukleozi.

U djeteta se dijagnoza postavlja na osnovi izolacije virusa iz mokraće ili krvi.

Prevencija i liječenje

Poznato je da je citomegalovirusna infekcija vrlo raširena među djecom koja žive u kolektivima, stoga trudna žena koja dolazi u kontakt sa mokraćom, sekretom iz nosa ili usta takve djece mora vrlo temeljito prati ruke. U toku je izrada cjepiva protiv citomegalovirusa.

Citomegalovirusna infekcija ne može se liječiti u novorođenčeta. Premda se odrasli liječe antivirusnim lijekom ganciklovirom, u novorođenčadi lijek može prouzročiti ozbiljne nuspojave. Stoga se njegova primjena još ispituje u novorođenčadi.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.