Akne

0
271

Akne su oboljenja koja se karakteriše, zapaljenjem lojnih žlezda kože, sa zadržavanjem njihovog sekreta.Akne su kožna erupcija, koja se sastoji od malih zapaljenskih elemenata.Najčešće se javlja kod osoba sa masnom kožom. Pretpostavlja se da se bolest javlja  i kod onih osoba koje unose mnogo slatkiša ili masnu hranu.Najčešče su mladalačke ili obične akne.Naročito se javljaju u pubertetu.Izazvane su pre svega hormonalnim poremećajima, kod mladih devojaka se javljaju u naletima oko menstruacije.U toku trudnoće postoji težnja ka poboljšanju.Stanja organa za varenje igra izvesnu ulogu. Pojave se na licu, na ramenima i na leđima.Sastoji se iz tri tipa elemenata.
-komedomi, gomilica mrtvih epidermnih ćelija, nagomilanih u porama (crne tačke).
-ciste, gomilice ćelija koncentrično raspoređene.
-gnojanice (pustule), zapaljenja i gnojava uzdignuća na koži.Ta uzdignuća mogu biti vrlo velika i dobiti nekrozantan izgled.Ostavljaju ružne ožiljke.
Pored mladalačkih ili običnih akni postoje i drugi oblici kao što su:
-ružičaste akne se javljaju na licu u zrelim godinama, sa proširenim kapilarima i gnojanicama.U vezi su sa hormonalnim, digestivnim i neurovegetativnim poremećajima, koje treba lečiti.
Teža je lečenje ako se pridruži i ekcem na licu.Često se koristi pored raznih kremova i antibiotska terapija.
-Keloidne akne se manifestuju  zagnojavanjem dlačnih mešaka na potiljku i dovodi do stvaranja tvrdog ruba.
-Sloptane akne predstavljaju kožno zagnojavanje u velikom pregibima kože na potiljku u na trupu.Zapaljenje može biti površno (folikulitisi) ili duboko (dermoepidermalni čvorovi) i izazvati trajne ožiljke čije je lečenje jako teško.
-Razgrebane akne mladih devojaka su posledica češanja „ceđenja“ i ostavljaju udubljeni trag.Zapaža se kod neurotičnih osoba.
-Hlorne akne se sastoje od velikh komedona javljaju se kod osoba izloženi uticaja industrijskog hlora.

Lečenje

Bolest se mora lečiti, jer inače ostavlja trajne tragove.Primena antiseptičnih sredstava,bavljenje sportom sunčanje, pravilna ishrana sa ograničenim količinama ugljenih hidrata i masti, imaju opravdanja.Nekad je potrebna, antibiotska terapija ili lokalno lečenje.Higijena kože igra važnu ulogu.Lečenje treba nastaviti do odrslog doba, kada se oboljenje samo osd sebe se povlači ili se smiruje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.