Sudeckov sindrom

0
462

Sudeckov sindromZa tu bolest postoji više naziva kao što je: Sudeckova distrofija, algodistrofija, sindrom rame-ruke, posttraumatska refleksivna distrofija, refleksna simpatička distrofija.Bolest nastaje na gornjim ekstremitetima, koji se javlja nakon ozlede, operativnih zahvata, imobilizacije i pomrzline ekstremiteta.Dolazi do otečenosti tog područja, glavni simptom je jaka akutna bol koji može preći u hroničan oblik.Koža je crvena, sjajna, zategnuta.U težim slučajevima nastaje atrofija kože, mišića, tetive, mrljasta osteoporoza kostiju, gubitak funkcije pogodjenih delova, smanjena pokretljivost uzrokovane bolovima.Uočava se smanjena koordinacija, pojava grčeva i podrhtavanje ekstremiteta.
Klinički nalaz: može da se podeli u tri stadijuma rani-akutni, distrofični, i hronični-atrofični.
Kod akutnog oblika konstatuje se jak oštar bol u vidu pečenja uz hiperhidrozu sa crvenom otečenom kožom.Bol se pojačava na spoljne nadražaje.
Kod faze distrofije koja je hlada i sjajna sa ograničenim obima pokretnosti.
Sa progresivnom atrofijom pokreti zglobova su znatno ograničeni sa kontrakturama.
Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu pregleda NMR gde se vidi smanjen krvni protok na periferiji ekstremiteta, često se posmatra i mrljasta osteoporoza.
Lečenje:
Usmerena je na: medikamenoznu, fizikalnu, edukacionu i radnu terapiju.Od medikamenata daju se: NSAIL lekovi, antireumatici, analgetici, antiflogistici, trankvilansi, blokatori simpatikusa, kortikosteroidi, antidepresivi, calcitonini.
Fizikalna terapija poboljšava cirkulaciju i funkcionalnost ekstremiteta.Specifična termoterapija prilagodjava se u koorelaciji  sa temperaturom kože (toplina ili hladnoća).
Terapijski ultrazvuk povećava analgeziju i poboljšava cirkulaciju.
Magnetoterapija poboljšava metabolizam stanica u cilju opskrbe hranom i kiseonikom.
Kinezioterapija smanjuje bol, poboljšava cirkulaciju i funkcionalnost zglobova.To je terapija pokretom, odrdjenim vežbama u kontinuitetu.Tretman mekih struktura pomaže u mobilnosti tetiva, zglobnih čaura, fascija i skraćenih mišića.Vrši se i elektrostimulacija, povećava tonus mišića, podstakne perifernu mikrocirkulaciju.Vežbe koordinacije stabilizuje povratak dobrog funkcionisanja organizma.Kod pušača važna je edukacija za prestanak pušenja.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.