Melasma-Chloasma

0
407

Melasma-ChloasmaMelasma je posledica hiperpigmentacije koja se lokalizuje na koži u vidu nakupljanja pigmenta melanina.Mogu biti urodjene, kao genetski poremećaj ili stečene koji nastaju usled dejstva  hormona kao endokrini poremećaj, UV zračenja, razni lekovi, upalni procesi, i starenje kože.Oblici stečenih hiperpigmentacije su:
*Melasma horonični poremećaj u vidu tamnih fleka na čelu, nosu, rukama, nogama.Može da se javlja kod žena u reproduktivno doba najčešće u trudnoći tzv. „trudnička maska“, kod dugotrajne upotrebe hormonskih tableta.
*Pege- lentigo, sunčane pege, staračke fleke.
*Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH) posle akne, traume, opekotine, parfema, nekih kozmetičkih preparata, neadekvatno sprovedenih hemijskih pilinga, laserskih tretmana.
Melasma i postinflamatorne hiperpigmentacije češće pogadjaju osobe tamnije puti, oni koje žive u sunčanim predelima.Često se dešava da se slučaj recidivira pri prvom većem izlaganju suncu i traje godinama.
Tretman melasme je dug proces.Zimi je važno maksimalno izbledeti postojeće pigmentacije kako bi sledeće godine bile što manje vidljive. Preporučeni tretmani su:
Piling medicinskom kiseonikom, retinolom, kombinacijom kiseline za izbeljivanje, mezoterapija glikalnom kiselinom i retinolom ili piling u vidu maske, kreme za obnavljanje kože i uklanjanje tamnih fleka.Za lečenje danas je širom sveta poznat pod nazivom Cosmelan-Dermamelan gde je koncentracija aktivnih supstancije 25% veća sastoji se od tri komponente: losion za čišćenje i pripreme kože, Cosmelan maske i Cosmelan kreme.Efikasan je kod svih vrsta-tipova hiperpigmentacije, bilo da su posledica povećane aktivnosti ćelija koje stvaraju melanin tzv. melanociti ili njihove hiperplazije.Stvaranje melanina-melanogeneza je složen proces gde ključnu ulogu igra enzim tirozinaza.Cosmelan inhibira tirozinazu.Vitaminski kompleks ima antioksidantni efekat, uklanja slobodne radikale, koji nastaju delovanjem UV zraka, obnavlja epiderm, cirkulaciju krvi i aktivnost fibroblasta i nastaje revitalizacija kože.Biljni ekstrakti izbeljuju, hidriraju, smiruju kožu, ubrzava i uklanja mrtve ćelije sa površine kože i time eliminiše suvišnog melanina.Dijagnozu postavlja dermatolog i prepisuje odgovarajuću terapiju, gde se vide rezultati već za 10-14 dana.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.