Hijatusna hernija

0
250

Hijatusna_hernijaStalni ili povremeni prolaps dijela želuca u grudnu duplju kroz hijatusni otvor dijafragme. Može biti kongenitalna (simptomi već na rođenju) ili rijetko stečena . Po tipu može biti

  • klizna,
  • paraezofagusna
  • kombinovana.

Klizna hijatusna hernija u djece je češća. Kod ovog tipa teminalni dio jednjaka i kardija se nalaze iznad dijafragme tj. intratorakalno. Zbog poremećenih fizioloških odnosa oslabljena je funkcija gastro – ezofagusnog spoja te želučani sadržaj može regurgitirati.

Klinički se manifestuje povraćanjem u obliku bljuckanja, nakon hranjenja kad se dijete položi, te imitira halaziju, a ponekad je povraćanje u mlazu te liči na stenozu pilorusa. Kao komplikacija može se javiti ezofagitis te se u povraćenom sadržaju mogu naći i primjese krvi ili se kao simptom javi disfagija.

Liječenje klizne hernije je konzervativno. Dijete se stavlja u polusjedeći položaj veći dio dana ili noći ili u specijalnu stolicu. Postupak je dugotrajan, a mora se nastaviti i par mjeseci po prestanku povraćanja. U ishrani manji, ćešći obroci guste hrane.

Paraezofagusna hijatusna hernija u djece je rijetka. Fundus želuca prolabira u toraks pokraj kardije kroz hijatus. Simptomi ovise o veličini hernije. Manje mogu proći i asimptomatski dok velike mogu izazvati kolaps pluća i kolaps srca. Dijagnoza se postavlja radiološki, a ezofagoskopija se radi da se dokaže prisustvo komplikacija (ezofagitis ili striktura jednjaka). Paraezofagusna hernija se uvijek tretira hirurški.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.