Korisni saveti protiv bolova kod izbijanja zuba

0
360

babafogzsIako se vaša beba nalazi u vašem stomaku njeni zubi već tada počinju da se formiraju ispod desni. Zubi su bitni za žvakanje hrane, pričanje, ravno pozicionirani zubi kao i zdrav rast proizvode divne i tople osmehe.
Nicanje zubića je proces gde zubi vaše bebe izlaze ili individualno ili u paru. Generalno govoreći, nicanje počinje oko 6 meseca, i nastaviće da niču sve do 3 godine vašeg deteta. Međutim, kod nekih savršeno zdravih beba, prvi zubići se pojave u trećem mesecu, kod drugih, ih nema sve do prve godine.
Obično se prednji zubi pojave tokom prve godine, prvi i drugi kutnjaci se pojave između prve i treće godine. Zubi se obično pojavljuju pre kod devojčica nego kod dečaka. Izlazak zubića prati nasledni obrazac, pa ako znate kad ste vi i vaš partner dobili prve zube, onda ćete imati okvirnu sliku za vašu bebu. Psihički i fizički razvoj vaše bebe nema nikakve veze sa činjenicom kad će vaša beba dobiti prve zube.
Prvi zubi obično dolaze u paru; dva donja centralna sekutića izlaze prvi, dva preostala donja sekutića, prvi kutnjaci, 4 očnjaka, i, na kraju, 4 umnjaka. Očekujte 20 zubića do kraja treće godine.
Nicanje zuba obično prozrokuje nelagodnost, nemir i razdražljivost. Kad koren zuba raste, oni guraju krajeve zuba kroz desni. Efekat je obično dramatičniji sa prvim zubima, jer je to nova senzacija u bebinom životu, a sa kutnjacima problem je takođe dramatičan jer su oni veliki.
Znaci nicanja zuba uključuju:
* Povećanu probirljivost, razdražljivost, noćno buđenje i ’nametljivo’ ponašanje;
* Preveliko balavljenje;
* Žvakanje prstiju, igračaka za zube i drugih objekata;
* Otečeni, crveni i bolni na dodir desni;
* Povećana potražnja za dojenjem ili za flašicom;
* Odbijanje sisanja ili flašice jer sisanje uzrokuje bol u desnima;
* Slab apetit;
* Često prekidanje sna.
Ako vaša beba ima više od četiri meseca, i plače više nego što je za nju uobičajeno i pokazuje znake izbijanja zuba, probajte da joj mažete desni gelom ze zube, koji možete kupiti u apoteci, a on će joj omogućiti privremeno olakšanje. Primetićete u promeni raspoloženja da je beba odreagovala na nestanak bola.
Izuzetno je važno da razlikujete normalne probleme sa zubima i bolove prouzrokovane nekom od bolesti. Temperatura, proliv, i povraćanje su skoro uvek vezani za bolest. Simptomi kao što su razdražljivost, nesanica, i češanje ušiju je teško pročitati jer oni mogu biti vezani za izbijanje zuba ili mogu biti mnogo ozbiljniji simptomi.
Nicanje zuba do sada nije pokazalo da uzrokuje neke ozbiljne bolesti. Normalno je za bebu da u prvim godinama ima dosta raznih bolesti. Dobijanje zuba često će se preklapati sa nekim bolestima ali ih nikada neće prouzrokovati.
Ako se posle 12 meseci ne pojave zubi, konsultujte se sa zubarom. To je verovatno bezopasna, nasledna situcija, ili možda zahteva dalja ispitivanja.
Predlozi da olakšete neke od bolova koje vaša beba može iskusiti dok joj niču zubi:
* Kada mnogo balavi, dajte vašoj bebi dosta vode ili razblaženih sokova da biste joj nadoknadili tečnost koju gubi;
* Za bebe starije od 4 meseca probajte gelove ili kapi za zube. Utrljajte joj na desni rashlađen gel;
* Probajte da odvratite pažnju vaše bebe sa dosta poljubaca, maženja, ili igračkama. Možete je voditi u šetnju da joj promenite okruženje;
* U nekim slučajevim vaš doktor vam može prepisati nešto protiv bolova, paracetamol ili brufen. Pratite doktorova uputstva i nikada nemojte davati aspirin ili bilo kakav drugi lek na svoju ruku.
* Nemojte nikada masirati desni vaše bebe alkoholom. Za bebe alkohol može biti opasan otrov.
Izvor:dnevnik bebe.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.