Oprez – hepatitisi B i C!

0
282

hepatitisUpotrebom kondoma sprečava se prenošenje HBV infekcije seksualnim putem
HEPATITIS B
Hepatitis B – ili ti HBV spada u grupu virusa koji napadaju jetru i nije nimalo „naivna“, a olakšavajuća okolnost je da se ova bolest javlja uglavnom sporadično, ređe u epidemiji. Ovo pre svega zahvaljujući višim sanitetskim i higijenskim standardima proteklih nekoliko decenija.
Pa opet, nije zgoreg znati par stvari o načinu inficiranja, postupku lečenja i prevencije (koja je zapravo i ključna) prouzrokovača ove bolesti koji se prenosi prvenstveno preko zaražene krvi ili kontaktom (bilo seksualnim ili oralnim). Međutim, postoji i “vertikalni” put prenošenja – sa obolele majke na dete u toku porođaja, ali dojenjem se pak, ne prenosi. Ovako inficirana deca postaju hronični nosioci virusa, a time i stalni izvor infekcije. Takozvane rizične grupe koje najčešće obolevaju su intravenski narkomani, seksualno promiskuitetne osobe, homoseksualci, prostitutke, bolesnici na hemodijalizi, mentalno retardirane osobe u posebnim ustanovama, ali i medicinsko osoblje koje dolazi u kontakt sa ovim bolesnicima, što obuhvata i stomatologe.
Da bi lekar pratio tok ishoda bolesti koriste se takozvani markeri HBV infekcije, antigeni i antitela.
Početak bolesti nakon inficiranja ovim virusom je između 50 do 180 dana. Isti je kao i kod drugih hepatitisa, ali kod jednog broja bolesnika se javlja i bol u zglobovima. Osip se takođe može javiti, ali ređe. Stadijum ikterusa ili žutice traje nekoliko nedelja uz postepeno iščezavanje subjektivnih tegoba sa početka bolesti. Pritom je neobično važno da lekar prati laboratorijske nalaze, kao i stanje bolesnika, jer ova bolest može imati različite ishode. Tipičan oblik bolesti prolazi najčešće za dva do četiri meseca, dok oni atipični oblici traju duže, čak i do pola godine. U manjem broju slučajeva ovaj akutni hepatitis može preći u hronični, što zavisi od više faktora. Hronični hepatitis B karakteriše trajna HBV infekcija, kao i trajanje bolesti duže od šest meseci. Ovo se često komplikuje cirozom jetre ili karcinomom. Bolesnicima nije potrebna izolacija, ali treba sprovoditi mere opšte i lične higijene: ne koristiti zajednički četkicu za zube, pribor za brijanje, šišanje, tetoviranje, akupunkturu i tome slično, jer se virus može preneti na zdravu osobu. Poseban oprez se primenjuje kod osoblja u zdravstvu koje dolazi u kontakt sa inficiranim osobama.
Naravno, prevencija je najvažnija, te valja napomenuti da se danas rutinskom kontrolom davalaca krvi na HBsAg, sprečava prenošenje infekcije putem krvi i njenih derivata. Upotrebom kondoma sprečava se prenošenje HBV infekcije seksualnim putem, a samo lečenje je pod nadzorom lekara-infektologa.
HEPATITIS C
Danas je infekcija virusom hepatita C –HCV veoma rasprostranjena. Izvor infekcije je oboleo čovek. Putevi prenošenja su isti kao kod Hepatitisa B. Hronično nosilaštvo virusa posle akutne bolesti je često, čak oko 80 odsto bolesnika. Lečenje je dugotrajno i specifično.
Hronični hepatitisi B i C u početku idu kao lakše bolesti, ali su njihove posledice ciroza i karcinom – smrtonosne.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.