Nealkoholna masna bolest jetre

0
282

Nealkoholna_masna_bolest_jetreNealkoholna masna bolest jetre (NAMBJ) označava spektar bolesti jetre koji se pojavljuje u najjednostavnijem obliku kao jetrena steatoza (masna jetra), potom upalna/fibrozirajuća bolest, te nealkoholni steatohepatitis (NASH) koji može progredirati u fibrozu i cirozu. Bolest je karakterizirana makrovezikularnom steatozom i javlja se u okviru metaboličkog sindroma stoga je u korelaciji sa centralnim tipom pretilosti, inzulinskom rezistencijom i šećernom bolesti tipa 2.

Smatra se da više od 30% stanovnika S.A.D. boluje od NAMBJ, dok je prevalencija NASH od 3-9%, a varijacije su uočene među različitim etničkim skupinama. NAMBJ je postala vodeći uzrok oboljenja jetre u zemljama razvijenog svijeta, a noviji podaci govore u prilog da je ova bolest postala globalni problem. Na uzorku od više od 6000 stanovnika iz Kine, NAMBJ je uočena kod 16% ispitanika, dok je na skupini Amerikanaca iz Teksasa uočena prevalencija od značajnih 50%. Među američkom populacijom ova bolest je najčešća kod Hispanoamerikanaca (65%), potom kod bijelaca (46%), a najmanja prevalencija je uočena kod Afroamerikanaca (42%).

Osobe sa NAMBJ imaju znatno veći indeks tjelesne mase u odnosu na zdrave osobe (BMI; 33 vs 27), a viša je i stopa dijabetes melitusa tipa 2 (72% vs 28%). Nealkoholna masna bolest jetre se povezuje sa slabijom kvalitetom života.

Terapijske opcije su gubitak tjelesne težine i aerobno vježbanje tri puta tjedno u trajanju od 45 minuta. Takav tip tjelovježbe reducira količinu masti u jetri, a uz to je uočeno smanjenje opsega struka, redukcija svih tjelesnih masnoća i subkutanog masnog tkiva. U sferi farmakoterapije na raspolaganju su metfomin, glitazoni i antioksidansi.

Nealkoholna masna bolest jetre je bolest modernog čovjeka i razvijene civilizacije, ali se sve više uočava da postaje globalni javnozdravstveni problem.
Sastavila:  Dr Ivana Rosenzweig Jukić, Interna klinika, KBC Split

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.