Spermatokela

0
937

SpermatokelaSpermatokela je benigna cista, izbočenje usled nagomilavanja semene tečnosti-sperme u području testisa, semenovoda ili epididimisa.Tačan uzrok se ne zna može biti zbog traume, inflamacije, aneurizmatične proširenja semenovoda ili začepljenosti ovih kanala.

Simptomatologija:

Uglavnom je asimptomatsko, najčešće se napipa unutar mošnica iznad testisa.Javlja se osećaj težine, neugodnost kao i bol.Veličina spermatokele može da bude manji od 1,00 cm. Obično se nalazi na jednoj strani, ali može biti sa obe strane.Ne izaziva sterilitet.

Dijagnoza:

Dominantna je anamneza, klinička slika, i pipanje testisa u stojećem stavu.Eventualno se radi Ultrazvučni pregled testisa sa epididimisom ili ultrazvučni kolor doppler zatim osvetljavanje skrotuma-Transluminacija.

Lečenje:

Kod bolova daju se analgetici dok kod postojanja Epididimitisa primenjuje se antibiotska terapija.Najbolje rešenje je spermatokelektomija (uklanjanje spermatokele) hirurškim putem.Skleroterapija je manje efikasna, može se uraditi kod starijih muškaraca jer ova metoda može prouzrokovati  sterilitet.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.