Krajnici – kad ih treba vaditi

0
288

Krajnici imaju vrlo značajnu zaštitnu funkciju u organizmu. Ali, ako su često ili stalno zapaljeni, predstavljaju veliku opasnost za organizam i treba ih odstraniti…
U značajnom delu odbrambenog sistema organizma, krajnici stvaraju antitela protiv izazivača bolesti. Zapaljenje mišića je, inače, jedno od najčešćih oboljenja. Može da se javi u svakom dobu života, ali je najčešće u detinjstvu i ranoj mladosti.
Po pravilu, zapaljenje krajnika samo od sebe prolazi posle četiri do pet dana. Ali treba biti vrlo obazriv ako se zapaljenje uvek iznova javlja, i to gnojno, praćeno visokom temperaturom. Ako su krajnici hronično zapaljeni vremenom mogu izazvati reumatična oboljenja zglobova i srca ili oštećenje bubrega. U takvim slučajevima operacija krajnika je neophodna. Ali, to treba učiniti i kada su krajnici često uvećani i otežavaju gutanje ili su uzrok hrkanju.
Operacija se izvodi pod lokalnom ili potpunom anestezijom. Posle toga, pacijent ostaje još nedelju dana u bolnici, jer postoji opasnost od krvavljenja.
U detinjstvu se krajnici češće vade, jer su upravo kod dece ova gnojna žarišta uzročnici mnogih oboljenja. Treba ih, u stvari, vaditi ako:
– dete više puta tokom godine oboli od gnojnih zapaljenja krajnika praćenih visokom temperaturom,
– zapaljenje je praćeno otocima na zglobovima,
– krajnici otežavaju disanje i gutanje

U svim ovim slučajevima krajnici više ne vrše svoju zaštitnu funkiju. Naprotiv, hronično su oboleli i ugrožavaju organizam deteta.
Operacija se kod dece izvodi pod totalnom anestezijom, i dete još tri do šest dana ostaje u bolnici. Inače, deca vrlo lako prebrode ovu operaciju, mnogo lakše nego odrasli.
Ulogu krajnika u zaštiti organizma posle operacije preuzima preostali deo limfnog sistema.
Kod dece je, takođe, česta pojava uvećanje trećeg krajnika, koje nastaje kao posledica hrončnih zapaljenja ili je još u pitanju urođena sklonost. Takozvani treći krajnik kod odraslih nema nikakvu ulogu, a u detinjstvu je deo odbrambenog sistema.
Da li je treći krajnik bolesno uvećan i da li ga treba odstarniti, znaćete po sledećim znacima:
-dete stalno diše na usta,
-nema apetita,
-često ima zapaljenje srednjeg uha.

Odstranjivanje trećeg krajnika se izvodi pod narkozom i traje samo nekoliko minuta.
Izvor: Vrticiportal.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.