Hordeolum-Ječmenac

0
284

 Hordeolum-Ječmenac je akutna i lokalizirana gnojna upala folikula trepavica ili lojnih žlijezda očnog kapka.
Razlikujemo vanjski ječmenac koji nastaje na rubu kapka i zahvaća folikule trepavica i unutarnji ječmenac koji nastaje zbog upale lojnih žlijezda unutar kapka, kao posljedica zastoja u pražnjenju žlijezde.

Najčešći uzročnik upale je bakerija Staphylococcus aureus koji se vrlo često nalazi na koži.

Bolest je vrlo učestala.Zahvaća podjednako muškarce i žene. Osobe s nekim kroničnim oboljenjima (kronična upala očnih vjeđa, šećerna bolest,kronične iscrpljujuće bolesti, seboreja ) podložnije su nastanku ječmenca. I stres, također, može biti odgovoran za pojavu ječmenca. Kod osoba s povišenim vrijednostima masnoća u krvi mogućnost ječmenca je veća.

Simptomi i znakovi bolesti

Bolest počinje crvenilom te osjećajem nelagode i boli u zahvaćenom području. Mjesto infekcije postaje otečeno i formira se bolna kvržica. Ponekad i cijeli kapak može biti otečen. Prisutno je suzenje, osjetljivost na svjetlo i bol kod treptanja. Karakteristična za ječmenac je žućkasta točkica u središtu kvržice koja ukazuje na gnojenje.

 

Liječenje

Preporuča se stavljanje toplih obloga na zahvaćeno oko u trajanju od 10 minuta šest puta dnevno što pomaže «sazrijevanju» ječmenca i puknuću te nestanku simptoma i izlječenju.Nipošto se, međutim, ne smije gnječiti ili istiskivati ječmenac da se ubrza puknuće.

zahvatZa liječenje se mogu koristiti antibiotske i/ili kortikosteroidne masti za oči.Sistemsko liječenje antibioticima (Tablete) rijetko je potrebno i to samo u slučajevima dugotrajnih ili mnogobrojnih ječmenaca.
Ako ječmenac duže potraje može se pod lokalnom anestezijom lagano zarezati vršak ječmenca i isprazniti nakupljeni gnoj.

Kod jačih bolova mogu se uzeti uobičajene tablete protiv bolova.
Za vrijeme trajanja bolesti ne smiju se nositi kontaktne leće niti stavljati make- up na oko.

Tok i prognoza bolesti

Ječmenac je najčešće bezopasan i prolazi sam od sebe (raspukne se) za nekoliko do tjedan dana, čime prestaju i simptomi bolesti. Ječmenac ne uzrokuje oštećenje unutarnjih dijelova oka.
Samo kod nekih ljudi biti će potrebno medikamentozno ili kirurško liječenje.
Ječmenac je bolest koja se kod nekih osoba često ponavlja.

oteklinaKomplikacije bolesti
Bolest se rijetko komplicira.
Najčešća komplikacija je halacion (kronična upala lojnih žlijezda kapka) koji predstavlja ponajviše samo estetsku smetnju, ali može biti i toliko velik da vrši pritisak na rožnicu i izaziva smetnje vida.

Jedna od komplikacija je i širenje infekcije s pojavom višestrukih ječmenaca ili pak širenje upale na cijeli kapak i posljedično poremećeni rast trepavica.
Mogućnost širenja po cijelom tijelu je izuzetno mala i zabilježeno je svega nekoliko takvih slučajeva.

Prevencija bolesti
Nastanak bolesti nije moguće spriječiti u potpunosti. Pridržavanje nekih higijanskih mjera može pomoći. Savjetuje se :
– ne doticati oči prljavim rukama
– ne koristiti tuđu kozmetiku za oči (olovke, maskare itd.)

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.