Anafilaksija

0
268

AnafilaksijaAnafilaksija je retka pojava može da bude prisutna kod ljudi, koji imaju oboljenje polenske kijavice, asthme, ekcema.Anafilaksiju mogu izazvati razni faktori:
*Lekovi-uglavnom antibiotici, salicilati, kontrastna sredstva.
*Hrana-riba, jaje, čokolada, orašasto i južno voće.
*Ujed insekata-naročito osa i pčela
*Guma-latex
Anafilaktička reakcija počinje na mestu kontakta organizma sa uzročnikom odnosno alergenom.Hrana isto može biti alergen, izaziva svrab, peckanje, metalni ukus u ustima, otok usana, ždrela, jezika.
Kod ujeda insekata na mestu uboda se pojavljuje svrab i otok zatim gušenje izazivajući laringealnu dispneju.
Kod generalizovane reakcije razvija se osip, crvenilo sa urtikama po celom telu koji svrbi.Disanje postaje otežano, javlja se uznemirenost, povraćanje, pad krvnog pritiska.Ukoliko se ne preduzme hitna medicinska pomoć dolazi do kolabiranja i gubitka svesti.U kontaktu sa alergenom simptomi se javljaju već za 5-15 minuta, zatim nekad se oseća spontano poboljšanje, koji se nakon 3-4 časa ponovo se pojavljuje.To je tzv. bifazična reakcija.

Prevencija:

U slučaju nekih alergijskih reakcija što ste već preživeli treba biti oprezan-izbegavati.U slučaju alergije na neki lek treba obavestiti svog lekara.

Lečenje:

Anafilaksija se mora urgentno lečiti jer se respiratorne tegobe vrlo brzo razvijaju.Osobu transportovati u najbliži zdravstveni centar gde stručna ekipa sprovodi što hitnije lečenje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.