Šta su alergije i zašto se javljaju

0
251

sta-su-alergije-i-zasto-se-javljajuAlergije su reakcije organizma kod osoba s lošijim imunološkim sistemom i oslabljenom tj. oštećenoj sluzokoži kako respiratornog tako i probavnog trakta. Lako se može dogoditi da baš alergije budu uzrok lošeg raspoloženja na godišnjem odmoru. Otkrijte koje namirnice pomažu u borbi protiv alergija.
Alergijske reakcije disajnih puteva su uglavnom na prašinu, dlaku i perje. Crevne alergije su najčešće i uglavnom na mleko i mlečne proizvode kao i pšenicu, orašaste plodove, jagode i sl.

Alergijske reakcije mogu biti na hranu i pojavljuju se nekoliko sati nakon jela. Manifestuju se tegobama u želucu, crevima, nadutošću, zatvorom i mogućim prolivom i kožnim osipima.

Alergijske reakcije ne moraju uvek biti jake, već i blage tegobe mogu ukazivati na prisutnost alergija.

Kako ih ublažiti?

Kako bi se alergijske reakcije povukle tj. smanjile potrebno je pozabaviti se svojim imunološkim sistemom. Osobe koje imaju problema s respiratornim sistemom i posebno oni koji stvaraju puno sekreta trebalo bi da iz ishrane izbace mleko, mlečne proizvode, šećere, belo brašno, sve slatkiše i suhomesnate proizvode.

Navedene namirnice slabe imunološki sistem i stvaraju puno sluzi u organizmu. U slučaju alergije potrebno je pojačano konzumirati sve vrste povrća u većim količinama i zelene kašaste sokove koje je potrebno piti 2x na dan. Od voća najbolje je uzimati crveno voće radi beta-karotena.

1. Potrebno je uzimati 6 meseci probiotike (bitno je da ne sadrže gluten, laktozu) uz konsultaciju sa lekarom oko vrste probiotika.

2. Potrebno je jačati imuni sistem preparatima za imunitet.

3. Potrebno je paziti na vrstu namirnica koje konzumirate i naravno kroz eliminacijsku dijetu shvatiti šta je to što vam uopšte smeta.

Ukoliko vam je uživanje na godišnjem odmoru prekinula alergija možete sebi pomoći uzimanjem probiotika i bazičnog praha (obavezno se konsultujte sa apotekarom ili doktorom oko izbora proizvoda) i svakodnevno bazirati prehranu na zelenom povrću, crvenom i narandžastom voću. Bitno je uzimati pileće meso a od voća banane jer u sebi imaju esencijalnu aminokiselinu histidin koja je važna kod alergijskih reakcija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.