Otrovne i parazitske biljke

0
317

gombaMogu izazvati slabiju ili jaču trovanje, koji se može završiti i smrću.To su razne pečurke, bunike, naut, proklijao krompir i gljive koje se nalaze na raznim žitaricama.
Pečurke su omiljeno jelo mnogih osoba, mada slabo imaju kalorija 100g. = 33 cal, ali sadrže puno belančevina 100g.= 5g. belančevina.Pored velkog broja jestivih pečuraka ima mnogo otrovnih.Otrovne su ove vrste:
-Amanita phalloides (zelena pupavka)
-Amanita muscaria (muharka)
-Amanita pantherina (panterovka) itd.
Profolaksa se sastoji od sigurno kupovine pečurki, koje snabdevaju iskusna lica koji su stručni za jestive pečurke.Neotrovne gljive mogu izazvati trovanje ako nisu sveže, ili naknadno zagađene.Kod trovanja se javljaju:povraćanje, proliv, tempreatura, udovi su hladne.Najčešći paraziti na biljkama su, gljivica koja raste u samom zrnu pšenica, ako se samelje daje hlebu neprijatan miris i ukus na trulež.Zatim ražana gljivica razvija se u cvetu raži i sadrži alkaloide, od kojih je najvažniji ergotin.Veća količina ovog parazita na zrnu raži ili pšenicu mogu izazvati ozbiljno oboljenje zvano ergotizam, pri čemu mogu da nastanu gangrene udova, nesvestica, opšta slabost, padavica.
Kukolj je korov koji raste uz pšenicu.Ima trougla zrna veličine pšenice, sadrži otrovno jedinjenje koji se zove gitagin.Može izazvati bolove u želudcu, promuklost, grebanje u grlu, itd.
Proklijao krompir može izazvati povraćanje, proliv koja nastaje zbog alkaloida zvanog solanin.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.