Trihinoza-Trihina

0
681

Trihina je parazit tankog creva mnogobrojnih sisara svinje, divlje svinje, psa, mačke,patke.Ovim parazitom čovek se inficira jedući meso u kome se nalazi trihina.U mišićima svinje larve ovog parazita žive učaurene po godinu dana i duže.Čovek se zarazi jedući meso bolesne životinje naročito ako nije dovoljno kuvano, prženo ili pečeno, i isečeno na manje komade.U velikim komadima trihina ne može da se uništi u dubini jer toplota nije dovoljno jaka da uništi učaurene parazite.U sušenom mesu ili kobasicama larve trihine mogu takođe da se održe dosta dugo. Oplođena parazita  prodre u podsluznicu tankog creva gde polaže žive larve.Oni dospevaju kroz limfnim i krvnim sudovima u jetru zatim kroz srce, pluća u krvotok i raznose se u sve delove tela, i najčešće se zadržavaju u mišićima siromašnim glikogenom.To su mišići vrata, interkostalni mišići gde se zaustavljaju i savijaju u spiralu ili u obliku broj 8.Mišićna vlakana se hipertrofišu i parazit se okruži čaurom i tako larve učaurene mogu da žive mesecima ili godina ali većina njih ugine i kalcifikuju se.
Klinički znaci: Bolest počinje crevnim tegobama,gađenje,bolovi u trbuhu, proliv, povraćanje.To je prvi period.Kada počinje migracija larvi prelazi u drugi period  što se odlikuje  visokom temperaturom, uzročnik je toksin koji luči parazit.Pojavi se difuzni bol u mišićima, edem lica i očnih kapaka, teško gutanje i žvakanje, počinje otežano disanje i bolovi u očima. Ponekad se pojavi i osip.Tu prelazi u sledeću fazu bolesti tj. treći period bolesti tu postoji učauravanje larvi kada bolesnik počinje da gubi težinu pojavi se kaheksija pa čak nastupa i smrt zbog komplikacije na plućima ili srcu.
Ozdravljenje preživelih je dugotrajan, izražena i visoka je eozinofilija.U prvom periodu bolesti teško je postaviti dijagnozu zbog raznih simptoma, velika pomoć su serološke reakcije kao i intradermalne reakcije što ukazuju na trihinelozu.
Lečenje:antihelmintičnim sredstvima lečenje ostaje bez uspeha bilo da su primenjene od početka.Lečenje je simptomatsko sedativi igraju veliku ulogu, zatim rehidratacija i antibiotici zbog komplikacije.
Profilaksa je najvažnija stroga kontrola usoljenog, dimljenog i smrznutog mesa.U klanicama meso se pregleda mikroskopski da bi se utvrdilo da li postoji trihinoza.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.