Fasciola Hepatica

0
349

Fasciola_HepaticaFasciola Hepatica  (veliki metilj) vrsta parazita koji se parazitira u žučnim putevima domaćih  životinja ili retko kod čoveka. Pričvršćuje se za sluzokožu žučnih puteva, bez nesavršenog digestivnog trakta, bez analnog otvora, hermafrodit je.Preko stolice se izbacuju crva.U jajetu se nalaze embrion-miracidijum, čiji se dalji razvoj odigrava u prelaznom domaćinu, vodeni puž i kad napušta pužića prilepi se za travu sluzavim omotačem i sazreva se u metacerkariju.Unošenjem povrća, koji je zaražen metacerkarijom nastaje infekcija.Oslobadjaju se larve u digestivnom traktu, probijajući zid creva i kroz trbušnu duplju dospeva do jetre, gde se hrani hepatocitima i kao zreli parazit ulazi u žučne puteve.Obeljenje ovim parazitom nosi naziv fascioloza sa raznim simptomima kao febrilnost, povraćanje, bol, ispod desnog rebarnog luka, eozinofilija, ikterus.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu nalaženja jaja u stolici ili u duodenalnom soku.Rade se i razne serološke reakcije kao IFAT, RVK itd.

Lečenje:

Primenjuje se antihelmintinska terapija.Prazinkvantel-antihelmintink širokog spektra ili Bithional, uz simptomatsku terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.