Bartterov sindrom

0
232

bartterov_sindromUvod

Bartterov sindrom je poremećaj pri kojemu bubrezi izlučuju pretjeranu količinu elektrolita (kalija, natrija i hlorida), što dovodi do niskog nivoa kalija u krvi (hipokalijemija), a visokog nivoa hormona aldosterona i renina.
Bartterov sindrom je obično nasljedan i uzrokuje ga recesivan gen, pa osoba sa tim poremećajem mora naslijediti dva recesivna gena da bi se sindrom iskazao, po jedan od svakog roditelja.

Simptomi

Djeca sa Bartterovim sindromom rastu sporo i djeluju pothranjeno. Mogu imati mišićnu slabost i pretjerano žedniti, mogu stvarati velike količine urina te razviti duševnu zaostalost.
Nivo natrijeva hlorida i vode u krvi se smanjuje. Tijelo to pokušava nadoknaditi stvarajući više aldosterona i renina (ti hormoni smanjuju nivo kalija u krvi).

Dijagnoza i liječenje

Doktor treba da posumnja na Bartterov sindrom na osnovu simptoma. Laboratorijske pretrage koje pokazuju nenormalan nivo kalija i hormona u krvi potvrđuju dijagnozu.
Mnoge posljedice Bartterova sindroma mogu se spriječiti uzimajući kalij na usta, kao i lijekove koji smanjuju izlučivanje kalija mokraćom, poput spironolaktona (koji također sprječava djelovanje aldosterona), triamterena, amilorida, propranolola ili indometacina. Potrebno je piti odgovarajuće količine tekućine kako bi se nadoknadio njen pretjerani gubitak.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.