Crevni paraziti

0
311

Crevni paraziti-„gliste“ su dosta česta pojava kod dece  naročito u krajevima i slojevima naroda gde je higijena uopšte na niskom nivou.Tu se podrazumeva higijena životnih namirnica, lična higijena, higijena životinja, higijena biljaka, higijena kuća i naselja.Prisustvo glista u organizmu deteta nije ni malo naivna stvar, jer one mogu da budu uzrok mnogih i teških poremećaja kao što su:
-Opšta slabost i malaksalost, usled toga što paraziti uzimaju hranljive materije i ometaju normalnu ishranu i napredovanje deteta.
-Paraziti stvaraju toksične proizvode, koji štetno deluje na organizam deteta.
-Izvesni paraziti, kad su u većem broju, mogu da dovedu do zatvaranja crevnog kanala i dovedu do ileusa (zavezana creva).
-Mogu da izazovu perforaciju creva i na taj način dovedu do pojave peritonita (zapaljenje trbušne maramice).
Gliste se dobijaju tako što se jaja ili učaureni mladunci parazita unesu kroz usta preko prljavih ruku ili u neopranom povrću, ili inficiranom mesu koje nije dovoljno izloženo dejstvu toplote.
Izvesne parazite prenose i pojedine domaće životinje-pas ližući čmar pokupe jezikom jaja parazita, te ih prenose na dete ližući mu ruke.Kod dece su najčešći crevni paraziti i to:
Oksiuris, askaris, i pantličara.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.