Geografski jezik (Linqua geographica)

0
492

Geografski_jezikGeografski jezik (Linqua geographica) je stanje zapaža se ovalne plaže-erozije, koji su okružene orožalnim delovima na gornjoj površini a sa strane na ivicama su žute mrlje.Podsećaju na geografsku kartu.Promene na jeziku menjaju izgled, smatra se da je benigni migrirajući glositis.Ponekad jezik može izgledati neobično, ali ne uzrokuje naročite zdravstvene probleme.Tačan uzrok je nepoznat, pripisuje se na genetiku ili na imunološki sistem i faktore rizika.

Simptomatologija:

Nastaju nepravilno oblikovane lezije sa strane i na vrhu jezika.Nekad se javlja neugodan bol, peckanje često je povezan sa ukusom hrane, začini, kiselo, slano, hladno ili toplo.Geografski jezik može trajati mesecima i godinama, pa čak i sama od sebe nestanu.
Faktori rizika igraju značajnu ulogu kao fisurirani jezik.To je pojava dubokih fisura sa erozijama, dijabetes, stresne situacije, hipersenzibilnost  imunološkog sistema, alergije, neke kožne promene.

Dijagnoza:

Postavlja lekar ili stomatolog po izvršenom objektivnom pregledu jezika.Dodir jezika sa špatulom, radi utvrdjivanja konzistencije jezika, osetljivosti, pregled limfnih čvorova na vratu ili groznice na usnama.

Lečenje:

Geografski jezik obično ne zahteva posebne medicinske tretmane.Kod neugodnog osećaja na jeziku može se dati lekovi protiv  bola, ispiranje usta sa anestetikom ili antihistaminska terapija.

Komplikacije:

Pošto je benigno stanje, ne ugrožava zdravlje, izgled jezika može biti neugodan u zavisnosti od lezija.Sa geografskim jezikom treba paziti na životni stil.Izbegavati ili ograničiti stvari koji pogoršavaju oralno tkivo kao: kiselo, ljuto, slano, toplo, hladno, duvan, alkohol, aditivi, zubne paste koje sadrže jače arome.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.