Miofascijalni sindrom

0
442

Miofascijalni_sindromMiofacijalni sindrom je tup, dubok i stalan bol u mišiću koji se pojačava pri pokretima koji angažuju zahvaćeni mišić. Pacijenti ovo kratkotrajno pojačanje bola pri pokretu obično opisuju rečima: “Kao da me nešto me secne.”

Karakteristike miofascijalnog sindroma su i lokalna osetljivost na pritisak, otvrdnuće zahvaćenog mišića i smanjena snage mišića bez atrofičnih promena (topljenja mišića). Nastajanju ovog sindroma doprinose hronični stres i zamor.

Miofascijalni sindrom je posledica akutnog ili hroničnog istezanja nekog od mišića. Akutno istazenje nastaje naglo, najčešće kod naglih trzaja, a hronično postepeno, usled čestih ponavljanih pokreta u mišiću ili zamora mišića (može se javiti usled neudobnog položaja pri spavanju). U telu ima preko 500 mišića, a skoro svaki od njih može biti zahvaćen miofascijalnim sindromom. Zahvaćeni mišić je stvrdnut i bolan na pritisak.

Mesto najačeg bola predstavlja takozvanu mišićnu trigger tačku (okidač bola), odakle se bol neravnomerno širi na druge delove zahvaćenog mišića ili susedne mišiće. Trigger tačke mogu biti aktivne i latentne. Aktivne spontano stvaraju bol, a latentne bole samo na pritisak.

Ponekad može postojati više trigger tačaka. Pored primarnih, duž mišića se mogu javiti i dodatne, satelitske trigger tačke, koje su obično manje bolne. Trigger tačke koje se javljaju u susednim mišićima, označavaju se kao sekundarne.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.