Skener koji otkriva malignitet za par sekundi

0
193

Skener_koji_otkriva_malignitet_za_par_sekundiBritanska kompanija „Micrima“ napravila je revolucionarni mamograf za skeniranje grudi, koristeći tehnologiju za otkrivanje nagaznih mina. Ovaj skener može da otkrije postojanje kancerogenih ćelija za samo nekoliko sekundi.

Revolucionarno otkriće britanskih naučnika – skener koji otkriva postojanje kancerogenih ćelija za samo nekoliko sekundi – značajno će poboljšati proces lečenja i ranog otkrivanja raka dojke.
zd-2.jpg

Ovaj skener ne uzrokuje nikakav bol, sigurniji je od običnog mamografa koji koristi X-zrake, koji stvaraju rizik od zračenja.

Stručnjaci veruju da će novi uređaj, koji je ujedno i jeftiniji, biti korišćen na ženama svih godina, za razliku od mamografa.

Kod osoba koje imaju manje od 50 godina, manji je i rizik da obole od karcinoma dojke, mada se ovo pravilo sve ređe potvrđuje. Mlađe žene imaju veću gustinu tkiva u grudima, pa je teže utvrditi postojanje kancerogenih ćelija.
zd-1.jpg
Tri-de snimak

Pregled običnim mamografom je jako bolan, jer dve poluge pritiskaju grudi kako bi se otkrilo postojanje sumnjivih ćelija, dok novi skener za samo osam sekundi stvara tri-de sliku sa jasnim prikazom zdravstvenog stanja.

Rezultati mamografije se čekaju u proseku oko dve nedelje, dok su sa novom tehnologijom dostupni za nekoliko minuta.

Novi skener razvila je kompanija „Micrima“, koristeći tehnologiju za otkrivanje nagaznih mina.

U istraživanju efikasnosti probnih skeniranja, ovaj skener je bio uspešan u otkrivanju 80 posto karcinoma. Naučnici trenutno rade na njegovom unapređivanju kako bi tačnost bila 100 posto.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.