Dishidroza

0
434

Dishidroza1Dishidroza se tumači kao ekcemski način reagovanja palmoplantarnog epiderma na razne stimulanse.Nastaju sitni bistri vezikule na dlanovima i tabanima, prstima usled začepljenja izvodnih kanala znojnica uzrokovan hiperkeratozom.Za nastanak dishidroze utiču endogeni i egzogeni faktori.
Endogeni faktori su: atopija, konstitucija, genetika.
Egzogeni faktori su: razni hemijski agensi, kaustična sredstva, deterdženti, lekovi, kasnice, mikroklima, znojenje, stres.

Klinička slika:

Počinje sa malim čvrstim vezikulama, ispunjeni bistrim sadržajem izgledaju kao papule.Smeštene  su na palmarnim i bočnim  stranama dlanova prstiju ruke i stopala.Dalji tok bolesti nastaje sa deskvamacijom, ili se vezikule konfluiraju, izgledaju kao bule sa gnojnim ili hemoragičnim sadržajem, nakon toga dolazi do prskanja bula i nastaje erozija, vlažnost, i bolne ragade.
Klasični oblik je sa vezikulo-buloznim promenama, koji zahvata dlanove i tabane, nekad nastaje sekundarna infekcija sa celulitisom i limfangitisom uz promenu opšteg stanja i sekundarnim promenama na noktima.Često su diskretne, brzo se osuše žućkaste plave istanjene ružičaste plaže sa deskvamacijom.
Hronični oblik nastaje sa hiperkeratozom  i ragadama na središnjem delovima dlanova.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, histopatološkog nalaza, epikutanog testiranja.

Lečenje:

Zavisi od kliničke slike, može doći do spontane sanacije kroz dve nedelje.Lokalna primena antiseptičnih rastvora (hipermangan) antibiotici daju zbog sekundarne infekcije zatim antihistaminici zbog svraba.Primenjuju  se još keratolitici, preparati katrana, retinoidi.Lečenje je dugotrajno, najefikasnija je terapija, ako se nadje uzrok.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.