Lečenje cerebralne paralize matičnim ćelijama

0
311
matine_elijeŠestogodišnja devojčica koja boluje od cerebralne paralize, lečena sopstvenim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika.

 

Pre šest godina Portugalski par je pred rođenje njihove ćerke, odlučio da sačuva njene matične ćelije u Cryo-Save banci (Euronext: CRYO, „Cryo-Save“). Tokom prethodne nedelje bolesna devojčica lečena je u SAD koristeći sopstvene matične ćelije. Medicinsko čudo, ali ne više tako jedinstveno, jer se autologne (pacijentove) matične ćelije redovno koriste u kliničkim studijama, ispitujući uticaj i mogućnosti lečenja raznih oboljenja.

Vodeća Evropska banka matičnih ćelija, Cryo-Save trenutno čuva preko 175.000 uzoraka krvi pupčanika, tkiva pupčanika i masnog tkiva. Sva ova tkiva su bogata matičnim ćelijama, a ovime se pristupa ogromnom potencijalu za lečenje do sada neizlečivih bolesti.
Odluka ovog para da sačuva matične ćelije svoje ćerke, danas može potpuno promeniti njen život. Devojčica pati od neizlečive bolesti: cerebralne paralize, moždanog poremećaja koji izaziva brojne probleme, uključujući i otežano kretanje, drhtanje udova, spastične napade ili epilepsiju, smetnje u razvoju i učenju, i još mnogo toga. Deca koja boluju od cerebralne paralize zahtevaju posebno obrazovanje i negu. Za ovaj poremećaj ne postoji treman. Javlja se kod male dece, a samo u Americi, skoro pola miliona osoba je obolelo.

Pionirski tretman, koristeći soprstvene matične ćelije!

Devojčica iz Portugala se trenutno nalazi na lečenju na „Djuk“ Univerzitetu (Duke University) u SAD, koristeći matične ćelije dobijene iz sopstvene pupčane vrpce. To je jednostavna i bezbedna procedura kojom se matične ćelije ubrzigavaju intravenski u organizam. Devojčica je svoju prvu transfuziju primila tokom prethodne nedelje. Ova procedura, koristeći autologne matične ćelije je do sada već omogućila većem broju dece značajna poboljšanja u zdravstvenom stanju.
Lekari sa „Djuk“ Univerziteta u kliničkom ispitivanju tretiraju decu obolelu od cerebralne paralize kojima su prilikom rođenja matične ćelije prikupljene i sačuvane.

Raste broj poremećaja koji se mogu lečiti koristeći autologne matične ćelije.

Ovaj razvoj terapija čini generalnog dirketora kompanije Cryo-Save, Arnud van Tuldena, veoma srećnim:“Mi smo ponosni što možemo ponovo učiniti napredak, doprinoseći poboljšanju života ove devojčice. Drago mi je da vidim povećanje u broju tretmana matičnim ćelijama koje se koriste za lečenje raznih oboljenja. To je veoma obećavajuće. Cryo-Save uzorci ispunjavaju sve visoke standarde za terapeutske proizvode, postavljene od strane bolnica. Osiguravanje kvaliteta prikupljanja, transporta, procesuiranja i čuvanja, bio je i ostaje naš najviši prioritet.“

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.