Ambrozija

0
282

ambrozijaPolen ambrozije je jedan od najopasnijih i najagresivnijih alergena koji ugrožava zdravlje sve više ljudi. Simptomi alergije na ambroziju su zapušen nos, otežano disanje, pojačana sekrecija iz nosa koja izgleda kao da ne može da se zaustavi.

Osobe alergične na ambroziju bi trebalo što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša.

Važno je ovu biljku suzbiti pre cvetanja i emitovanja polena, jer kasnije dolazi do većeg rasprašivanja polena i ugrožavanja stanovništva koji imaju problema zbog ove biljke. Agrotehničke, mehaničke i hemijske mere uništavanja moraju biti sistematske i kontinuirane u celoj zemlji, s obzirom na to da je ova korovska biljka rasprostranjena na čitavoj teritoriji.

Ako ambrozija raste pojedinačno, treba je iščupati zajedno s korenom. Za veće površine preporučuje se košenje pre nego što biljka počne cvetati, i to plitka, nekoliko centimetara od tla. Ako je potrebno, mogu se upotebiti i hemijska sredstva.

Treba izbegavati izlaganje alergenu (peludi) u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 5 do 10 sati ujutro, kad je koncentracija peludi najveća. Potrebno je i nužno držati prozore stana zatvorene, a stakla na automobilima tokom vožnje podignuta. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vreme poslije kiše, jer kiša ispira pelud, pa je tada njegova koncentracija u vazduhu najmanja. Pre odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranila tokom dana nakupljena pelud.
Ako je to moguće u vašem gradu, svakako je korisno informisati se o koncentraciji peludi u vazduhu i ponašati se u skladu s tim.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.