Gljivična upala rodnice može pogoditi bilo koju ženu

0
267

Gljivične upale rodnice vrlo su učestale. Tri od četiri žene imale su barem jednom u životu gljivičnu upalu, a mnoge žene pate zbog njih vrlo često. Ako imate gljivičnu upalu rodnice svakako niste usamljeni.
Zbog čestog javljanja tog oboljenja jasno je da od gljivične upale rodnice ne oboljeva samo određena skupina žena. Oboljeti može praktički svaka žena, neovisno o godinama, prošlosti, zanimanju ili drugim okolnostima. Važno je znati da gljivičnu upalu rodnice ne treba shvaćati kao znak loše higijene. To može biti i suprotno od istine.
Nemojte se brinuti i neka vas ne bude sram ako imate gljivičnu upalu rodnice jer je ona mnogo češća nego što mislite. Tri od četiri žene dobiju tu upalu barem jednom u životu, pogotovu ako imaju ispod 20 godina ili su trudne; no, najčešća je upala prije, za vrijeme i poslije menstruacije.
Niti muškarci nisu imuni. I oni mogu dobiti gljivičnu upalu, premda se samo kod malo njih pojavi osip ili svrbež. Muškarci s gljivičnom upalom većinom su samo prenositelji koji uopće ne pokazuju znakove upale. Kako biste spriječili ponavljanje gljivične upale, pobrinite se i da vaš partner koristi lijek Canesten® – kao što ga koristite i Vi.
Tri od četiri žene pogađa taj problem barem jednom u životu.
Oboljeti može svaka žena.
Bolest uzrokuje gljivica.
Gljivina_upala_rodniceNajčešći uzročnik je kandida (Candida albicans).
Prisutnost gljivica u rodnici inače je uobičajena pojava.
Oboljenje liječimo jednostavno.
Znakovi su vrlo prepoznatljivi, stoga većina žena prema simptomima zna da se upala ponovila.
Gljivice ne dobijemo, nego su one prisutne u našem tijelu. Čak ako ste potpuno zdravi i nemate znakova upale, gljivice Candida albicans prisutne su u Vašoj rodnici. Ako je sve u redu, Vaš imunološki sustav i kiselo okruženje vagine (pH 4) održavaju njihov broj na uobičajenoj razini, gdje ostaju neprimjećene. Međutim, kada se kiselo-alkalna ravnoteža vaginalne sluznice poremeti, stvaraju se povoljni uvjeti za nekontrolirano razmnožavanje gljivica. Javlja se upala sa svim nepoželjnim simptomima.
Glijvična upala rodnice potpuno je normalna, svakako nije nešto zbog čega biste se trebali sramiti. Gljivična upala rodnice zapravo je reakcija vašeg organizma na određene okolnosti. Nemojte izbjegavati razgovor o tome sa svojim partnerom, prijateljicom, liječnikom ili ljekarnikom.
Unatoč svemu, poduzmite mjere protiv upale, čekanje Vam neće pomoći.
Glavni simptom, koji i najviše smeta je svrbež. Možda ćete osjećati i peckanje, no, sve zajedno je popraćeno s bjelkastim iscjetkom bez mirisa.
Premda su ti simptomi vrlo neugodni, možemo ih vrlo lagano i brzo ublažiti odnosno, otkloniti liječenjem na mjestu upale.
Većina žena zatraži pomoć zbog vanjskog svrbeža. Međutim vrlo je važno da liječimo i unutarnju upalu kako se simptomi ne bi ponovili.
remda teoretski može oboljeti svaka žena, u nastavku teksta istaknute su one koje su posebno osjetljive na upale takve vrste.
Žene koje boluju od šećerne bolesti imaju višu razinu glukoze u krvi i tkivima, gdje gljivice nađu povoljne uvjete za razmnožavanje, stoga ta populacija spada u ugroženu skupinu.
Žene koje nemaju uravnoteženu prehranu stvaraju plodno tlo za gljivice, budući imaju oslabljene reakcije imunološkog sustava. Drugi tipovi zaraznih bolesti, kao što su gripa, upale, teške infekcije također slabe prirodni obrambeni sustav organizma.
Kod žena koje uzimaju lijekove (posebice antibiotike) može se poremetiti kiselo-alkalna ravnoteža u rodnici, što će gljivice iskoristiti za svoj razvoj. To se može dogoditi i zbog dugotrajnog nošenja tijesne odjeće koja ne diše te zbog prekomjernog pranja s mirisnim sapunima.
Premda gljivičnu upalu možemo na jednostavan način izliječiti sami, u određenim se okolnostima ipak trebamo savjetovati s liječnikom, i to:
* ako imate glijvičnu upalu rodnice prvi put;
* ako ste mlađi od 12 godina;
* ako nakon tri dana liječenja nema poboljšanja ili ako sedam dana nakon početka liječenja simptomi nisu nestali;
* ako se simptomi ponavljaju uzastopno dva mjeseca;
* tijekom trudnoće;
* ako imate netipične simptome, npr. iscjedak iz rodnice koji ima neugodan miris po ribama, imate temperaturu ili jače bolove u donjem dijelu trbuha.
Gljivična upala rodnice nije spolna bolest, jer se najčešće ne prenosi spolnim odnosom. Unatoč tome, moguće je da ćete od partnera ponovno dobiti gljivičnu upalu. Ako se gljivične infekcije javljaju i kod partnera naizmjence, riječ je o tzv. ping-pong učinku. U tim slučajevima preporuča se također liječenje partnera, a tijekom terapije dozvoljeno je održavanje spolnih odnosa.
Ako dobijete gljivičnu upalu za vrijeme trudnoće, morate se posavjetovati s Vašim ginekologom koji će pravilno liječiti upalu.
Izvor:canesten.hr

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.