Endometrioza rektuma i kolona

0
227

Endometrioza_rektuma_i_kolonaEndometrioza označava prisustvo tkiva endometrijuma materice u zidu rektosigmoidnog dela debelog creva, ređe, u ostalim segmentima.

Klinička slika

Radi se o implantatu heterotropnog tkiva, histološki indetičnom onom u materici, koji je funkcionalno podložan menstrualnom ciklusu. Može doći i do srašćenja materice sa kolonom i susednim organima. Kliničku sliku endometrioze odlikuju dismenoroične tegobe (poremećaj menstrualnog ciklusa), jaki grčeviti bolovi u donjem delu trbuha praćeni distenzijom trbuha, mukom, opstipacijom (zatvor) ili dijarejom (proliv). Komplikacije su retke i podrazumevaju krvarenje iz rektuma ili parcijalnu i potpunu intestnalnu opstrukciju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, rektosigmoidoskopije, a potvrđuje se histološkim nalazom biopsijskog materijala.

Lečenje

Lečenje je medikamentozno, ređe hirurško. Medikamentozna terapija se primenjuje kod bolesnica u fertilnom dobu, primenom malih doza androgenih hormona u predmenstrualnom periodu. Hirurško lečenje se sastoji od resekcije izmenjenog dela creva.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.