Cor triatum sinister

0
299

Cor_triatum_sinisterUzrok nastanka

Urođene srčane mane nastaju u kompleksnoj interakciji genetskih činilaca i faktora sredine. Vrlo retko se može otkriti uzrok kongenitalne srčane malformacije kao, na primer, rubeola majke ili hronično prekomerno uživanje alkohola majke u toku embriogeneze. Različiti faktori kao hipoksija, jonizujuće zračenje, neki medikamenti imaju teratogeni efekat. Rizik pojave urođene srčane mane kod dece roditelja sa kongenitalnom srčanom malformacijom je nizak, 2-5%, i ne bi treblo da predstavlja prepreku prilikom planiranja potomstva.

Klinička slika

Cor triatrium sinister se karakteriše postojanjem fibromuskularne membrane koja deli levu pretkomoru na dva (posterosuperior i anteroinferior) dela.
Ova anomalija predstavlja prepreku i zastoj za protok krvi kroz plućne vene. Klinička slika može biti različita u zavisnosti od težine opstrukcije. Kod blažih opstrukcija, anomalija je asimptomatska. Ukoliko je opstrukcija veća, raste pritisak u levoj pretkomori, retrogradno se prenosi na plućne vene i dovodi do venske plućne hipertenzije. Tada se mogu javiti dispneja (otežano disanje) pri naporu ili mirovanju i kašalj, zamor, hepatomegalija (povećana jetra) i periferni edemi (otoci), palpitacije (osećaj lupanja srca), fibrilacije pretkomora.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, EKG-a ehokardiografije (ultrazvuk srca).

Lečenje

Ukoliko simptomi postoje izvodi se hirurška korekcija anomalije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.