Sezary sindrom

0
248

Sezary_sindromSezary sindrom spada u kožna oboljenja.Poznata su dva oblika:T-helperski, T-supresorski oblik.U nastanku bolesti radi se o uticaju velikog broja faktora kao:hronični dermatitis, profesionalna ekspozicija kancerogenim agensima, genetska predispozicija, značajna uloga onkogenih virusa HTLV retrovirusa i Epstein-Barr virus je još diskutabilan.

Klinička slika:

Manifestuje se u starijim godinama kod muškog pola.Koža čitavog tela je crvena, zadebljana, infiltrovana sa generalnim edemima, ektropion kapaka, difuzna alopecija, nedostatak dlaka, deformitet noktiju, generalizovana limfodenopatija a pruritus (svrab) stalno je prisutan.
Pojava hiperpigmentacija je posledica melanoze ili hemosideroze.Sezary sindrom je hroničan oblik bolesti u kasnijem stadijumu bolesti nastaju razne komplikacije zbog limfoma, kardiovaskularne i cerebrovaskularnih poremećaja.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, histološkog pregleda kože, za dijagnozu je značajna prisustvo Sezary ćelija u dermu i krvi, koje su od porekla monocita.

Lečenje:

Primenjuje se citostatska terapija, u kasnijoj fazi bolesti fototerapija (PUVA), u istovremenom  terapije retinoida.Danas se kombinuje interferon alfa samostalno ili sa kombinacijom  PUVA.U najvažnije metode se ubrajaju:ekstrakorporalna fotohemio terapija, antilimfocitni serum i primena leukoforeze.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.