Lajšmanioza

0
416

LajmaniozaLajšmanioza je parazitarno oboljenje, izazivač je protozoa (jednoćelijski parazit), iz roda Lajšmanija, koji napada makrofage (ćelije odbrambenog sistema), i razmnožava se u njima.Ukoliko se bolest ne leči može nastati smrtni ishod.
Oboljenje se javlja u tri oblika:
*Kožna-kutana,
*Mukokutana-kožno sluznična,
*Kala-Azar (crna smrt, sa zahvatanjem organa).

Prenošenje parazita na ljude, pse, glodare od zaražene ženke mušice Flebotomus papatači, koji živi u toplim krajevima.Nakon uboda zaraženog  flebotomusa, koji sa ubodom ubacuje parazite u kožu.
Kožna-kutana ili sluznični oblik, nakon bolnog uboda, stvara se čvorić na koži sa uzdignutim ivicama i centralnim kraterom.Uvećani su limfni čvorovi, recidivi se javljaju na sluznicama nosa, ždrela i dovede do unakaženja lica i nosa.
Kala-Azar ili  „crna smrt“ je najteža forma ove bolesti, parazit napušta kožu i napada organe imunološkog sistema.Pojavi se temperatura, malaksalost, hepatosplenomegalija (uvećana jetra i slezina), i nastaje povećanje limfnih čvorova.Ako se bolest ne leči nastaje crna pigmentacija kože, jako mršavljenje, teška anemija i smrt.

Prevencija:

Vakcina i lekovi za preventivno lečenje još nisu dostupni.Potrebno je sprovesti higijenske mere u cilju zaštite od ujeda flebotomusa.Izbegavati šetnje pored ruševinama i to od sumraka do svanuća.Premazati se sredstvima čiji  miris odbija insekte.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.