Folikularna keratoza (Darier-White-ova bolest)

0
347

folikularna_keratoza_darier-white-ova_bolestUzrok nastanka

Ovo je nasledno oboljenje, nasleđuje se autozomno dominantno. Toplota, znojenje, sunčeva svetlost, UV-B, oralni kortikosteroidi i mehaničke traume indukuju egzarcebacije.

Klinička slika

Keratoze označavaju dermatoze kod kojih dolazi do zadebljanja kornealnog sloja epiderma tj. hiperkeratoze. Prve promene na koži se javljaju u tinejdžerskim godinama. Promene počinju u vidu žućkasto-braonkastih papula sa masnim sadržajem. Najčešće se javljaju na seboroičnim regijama kao što su čelo, kapilicijum (kosmati deo glave), nazolabialne brazde, uši, grudi i leđa. Kod nekih pacijenata se javljaju i na preponama, pod pazuhom i submamarno.
Na rukama se promene javljaju u oko 95% slučajeva. Na palmarnoj strani šaka se javljaju tačkaste keratoze i hemoragične makule.
Po pravilu se javljaju i promene na noktima: bele i crvene longitudinalne trake, brazde, longitudinalni rascepi i keratoze pod nokatnim pločama.
Promene na sluzokoži se javljaju u oko 15% bolesnika i javljaju se u vidu belih papula sa centralnim ulegnućem. Lokalizovane su na sluzokoži usne duplje i anogenitalne regije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, biopsije promena i patohistoloških nalaza.

Lečenje

Terapija se sastoji u mehaničkom odstranjivanju rožnatih naslaga posle njihovog razmekšavanja keratolitičkim mastima (10-20% mast sa salicilnom kiselinom, 10-20% mast sa ureom, 0,1% mast sa kiselinom vitamina A). Dolazi u obzir i primena retinoida u opštoj terapiji.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.